46 Viken-kommuner lover felles klima-krafttak ved transportkjøp

Anbud365: 46 Viken-kommuner lover felles klima-krafttak ved transportkjøpSammen har vi i Viken stor innkjøpsmakt, og mulighet til å utgjøre en forskjell, sa fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen i Viken da en ambisiøs felleserklæring ble lansert (foto: Morten Brakstad).

Skriv ut artikkelen

Viken fylkeskommune, 46 av 51 kommuner og fire innkjøpssamarbeid i gigant-fylket Viken tar et felles krafttak for en omstilling til transport på elektrisitet, hydrogen og biogass i anskaffelser av varer og tjenester. Fra nå av skal det å etterspørre fossilfri transport i sine vare- og tjenesteanskaffelser være regelen. En felleserklæring ligger i bunnen for satsingen.

Det heter i den nylig vedtatte erklæringen at fylkeskommunen og kommunene i Viken har ambisiøse klimamål for Viken-samfunnet. For å nå sine mål om reduksjon av klimagassutslipp, er det helt avgjørende at offentlige virksomheter bidrar i en omstilling av transportsektoren.  

– Vi har som ambisjon at transport av varer og tjenester i Viken skal skje med fossilfrie kjøretøy, fortrinnsvis kjøretøy på elektrisitet, hydrogen og biogass. Ved å bruke anskaffelser som et strategisk verktøy, vil deltakerne av denne felleserklæringen være en pådriver for utviklingen, konstateres det i erklæringen.

Vil satse på markedsdialog

Fylkeskommunen og kommunene vil i kommende anskaffelser av transportintensive varer og tjenester etterspørre transport på elektrisitet, hydrogen og biogass.  

Sammen med leverandørmarkedet de som er med på erklæringen, få til en overgang til fossilfrie kjøretøy. – Vi ønsker å stille ambisiøse og realistiske krav til «last mile»-transport av varer og tjenester i våre anskaffelser. For å være sikker på at vi til enhver tid får løsningen som innebærer minst mulig utslipp, vil vi gjennomføre dialog med markedet i forkant av anbudskonkurranser, fremholdes det i erklæringen, og:

– Dersom det finnes tre leverandører i det aktuelle markedet som kan levere med kjøretøy på elektrisitet, hydrogen eller biogass, vil det stilles minimumskrav i konkurransen. Dersom det er færre enn tre leverandører som kan levere, vil drivstoff på kjøretøy inngå som en del av tildelingskriteriene eller ved at det stilles krav til innfasing i kontraktsperioden. Kravene og kriteriene vil være aktuelle i flere av våre anskaffelser av varer og tjenester som innebærer mye transport.  

Vil premiere leverandører

Ved å stille krav i sine anskaffelser ønsker de å premiere leverandører som allerede har fossilfrie kjøretøy, og stimulere til en overgang i markeder som fortsatt er umodne. Leverandører som er fremtidsrettet og tar i bruk elektrisitet, hydrogen og biogass, vil stille sterkt i konkurranser om oppdrag for det offentlige i Viken, slås det fast. 

– Kommuner og fylkeskommuner i Norge kjøper varer og tjenester for mer enn 200 milliarder kroner årlig. Med dette følger et stort ansvar til å påvirke samfunnsutviklingen i en bærekraftig retning. Sammen har vi i Viken stor innkjøpsmakt, og mulighet til å utgjøre en forskjell, sa fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen ved lanseringen av felleserklæringen.

Bli den første til å kommentere på "46 Viken-kommuner lover felles klima-krafttak ved transportkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.