Ny statlig flyreise-avtale hjelp i nøden for kutt-sulten regjering

Anbud365: Ny statlig flyreise-avtale hjelp i nøden for kutt-sulten regjeringKommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik ber alle sine statsråd-kollegaer iverksette de tiltakene som er nødvendige for at de skal få realisert de mulige gevinstene fra den nye statlige fellesavtalene om flyreiser (foto: Trond A. Isaksen).

Skriv ut artikkelen

I en tid hvor regjeringen i statsbudsjettet foreslår kutt på kutt, kom Statens innkjøpssenters nylig inngåtte flyreise-avtale som en kjærkommen mulighet. Potensialet i avtalen er innsparing på 70 mill i året, og det kommer godt med når de statlige reisebudsjettene skal kuttes med 20%. Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik har derfor sendt melding til alle statsrådene med dette budskapet: Alle mann til pumpene, bruk og vær lojal mot denne avtalen.

Meldingen fra Gjelsvik ble sendt om lag på samme tid som da næringsministeren minnet offentlige virksomheter om at det er krevende tider for næringslivet. Han bad om fleksibilitet i offentlige kontrakter. Det vare en oppfølging av en melding han sendte i mai i år. – Jeg oppfordrer derfor oppdragsgivere til å vurdere henvendelser fra leverandører som følge av økte kostnader. Begge sider bør ha felles interesse i at avtalepartene deler på risikoen, skrev næringsministeren.

Statens innkjøpssenter i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har nylig inngått statlige fellesavtaler for flyreiser. Avtalene omfatter 327 ulike strekninger med 629 tilhørende avtaleområde. De statlige utgiftene på disse områda har vært estimerte til 700-800 mill etter korona-pandemien.

Må realisere potensialet

I en tid der staten må redusere sine utgifter, er det nødvendig at vi gjør alt for å realisere dette potensialet, skriver statsråd Gjelsvik i meldingen som kom før forslag til statsbudsjett ble fremlagt. Det er her han varsler et statsbudsjett-kutt på 20% av reisebudsjettet målt mot nivået før pandemien. En viktig forutsetning for å realisere innsparingspotensialet vil være å benytte de nye flyreiseavtalene i størst mulig grad, understreker han, og legger til at i tillegg må selvsagt den enkelte virksomheten selv vurdere potensialet for å redusere reiseaktiviteten sin, f.eks. som følge mer bruk av digitale møter.

– Gevinstrealisering er kritisk avhengig av at statlige virksomheter er lojale mot de inngåtte avtalene, poengtere kommunal- og distriktsministeren. Avtalelojaliteten kan styrkes gjennom at virksomhetene blir informerte om betydningen av at avtalene blir fulgt opp. Etatsstyringsdialogen er et viktig virkemiddel for overordnede departementet til å følge opp og informere underliggende virksomheter.

Bli den første til å kommentere på "Ny statlig flyreise-avtale hjelp i nøden for kutt-sulten regjering"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.