Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16. august

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 16. augustNye Asker kommune skal delta i ett av Norges største innkjøpssamarbeid innenfor energi- og porteføljeforvaltning. På bildet prosjektrådmann Lars Bjerke (foto: Svein-Ivar Fors).

Skriv ut artikkelen

153 av landets 427 kommuner har innført tiltak mot sosial dumping ved anbud, Difi er ute med veiledning for kjøp av biodrivstoff og 20 virksomheter har inngått innkjøpssamarbeid for energi- og porteføljeforvaltning. I Sverige maner Svenskt Näringsliv leverandørene til å ta initiativ, ikke sitte og vente på at innkjøperne melder seg. Og av en undersøkelse leser vi at det er mye risiko knyttet til store kontrakter og utenlandske entreprenører. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Fosenlinje-saken i Høyesterett 27.-29. august

Ankeforhandlingene i Høyesterett i den såkalte Fosenlinje-saken er berammet til 27.-29. august. Saken gjelder erstatningsansvar ved brudd på reglene for offentlige anskaffelser. EFTA-domstolen avgav for kort tid siden – på Høyesteretts anmodning – sitt syn på saken.

Ny Difi-veiledning for innkjøp av biodrivstoff

Bruk av biodrivstoff kan bidra til å redusere klimagassutslipp, men klimaeffekten varierer mye mellom forskjellige typer biodrivstoff. En ny veiledning skal gjøre det enklere for offentlige virksomheter å kjøpe klimavennlig biodrivstoff.

1 av 3 har krav mot sosial dumping

1 av 3 norske kommuner har innført tiltak mot sosial dumping når tjenester skal ut på anbud, melder Fri Fagbevegelse. En oversikt utarbeidet av Fagforbundet viser at stadig flere kommuner har begynt å stille strengere krav til tilbydere. Ifølge Fagforbundets opptelling har 153 av landets 427 kommuner innført slike krav.

Stort innkjøpssamarbeid om energi

Nye Asker kommune skal delta i ett av Norges største innkjøpssamarbeid innenfor energi- og porteføljeforvaltning. Det opplyser prosjektrådmann Lars Bjerke i nye Asker i en pressemelding. Avtalen, som omfatter 20 virksomheter, har en verdi på ca. 268 mill, og omfatter både strøm og porteføljeforvaltning. Avtalen går frem til 2026.

Høy risiko ved utenlandske entreprenører

Samfunnsøkonomisk analyse (SØA) har, på oppdrag fra Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA), laget en rapport om bruk av utenlandske entreprenører i offentlige utbyggingsprosjekter. Undersøkelsen viser at risikoen er høy for overskridelser og utsettelser i prosjekter drevet av utenlandske entreprenører.

Overgang til økologisk melk i Oslo

Nå er det bare mulig for Oslo kommune å bestille økologisk melk i Tines nettbutikk. Femti prosents andel økologisk mat er målet som er formulert i byrådserklæringen. Tidligere i år gjorde Konsernservice vedtak på at denne drikken kun skulle innkjøpes økologisk, noe som på kort tid har bragt økologiandelen for melk over 50 prosent.

Milliardavtaler til digitalisering av kraftsystemet

Statnett har signert fire rammeavtaler med Bouvet, Sopra Steria og Atea med total verdi på mellom 1,7 og 2,2 mrd. Avtalene skal bidra til den omfattende digitaliseringen av kraftsystemet, og omfatter et bredt spekter av leveranser innenfor IKT-utvikling og forvaltning av systemløsninger, samt innenfor IKT-infrastruktur og rådgivning.

Ibsenbiblioteket: Seks til hovedkonkurranse

6. august var det oppstartsseminar for Ibsenbiblioteket i Skien. 38 team søkte om prekvalifisering, og seks av disse har gått videre til hovedkonkurransen.

Innkjøpssjef-indeksen falt også i juli

PMI (innkjøpssjef-indeksen) for juli falt med 3,0 poeng til 48,4 poeng, sitt laveste nivå siden november 2016.Indeksen for juli ble særlig trukket ned av delindeksene for ordre og produksjon, mens sysselsettingsindeksen bidro isolert sett til å trekke opp. Dette var fjerde måned på rad med nedgang i PMIen, melder DNB og NIMA, som står bak PMI.

Et resultat av nasjonal politikk …

Salangen kommune vant ikke fram i en anbudskonkurranse om rammeavtaler for mottak. Det falt kommunen tungt for brystet: – Dette er et resultat av nasjonal politikk der private aktører blir foretrukket som driftsoperatører fordi det er kun dem som kan ha slike priser det opereres med, sier ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp).

Forskrift om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser

I tråd med det de øvrige nordisk land har gjort, har Forsvarsdepartementet ikke foretatt større strukturelle endringer i FOSA (forskrift om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser) på bakgrunn endringene i anskaffelsesforskriften. Det er også en lang rekke identiske bestemmelser i FOSA og den tidligere norske anskaffelsesforskriften.

Skal kjøpe somatiske spesialisthelsetjenester

Helse Nord RHF skal kjøpe somatiske spesialisthelsetjenester fra private sykehus og utlyser derfor konkurranse. Kontraktsperioden er fire år – med mulighet for forlengelse i inntil 1 + 1 år. Tilbudet skal være et supplement til tilbud ved helseforetakene i regionen, og er spesielt innrettet mot områder med lange ventelister. Antatt verdi 186 mill.

Stå på, leverandører!

Leverandørene må ikke sitte og vente på at innkjøperne tar initiativ til dialog. Det konstaterer Birgitta Laurent, anskaffelsesekspert ved Svenskt Näringsliv, til Upphandling24. Har dere forslag til hvorledes anskaffelsene kan gjøres bedre, ta dere tid til å fremføre dette for innkjøpere og politikere, oppfordrer hun.

Milliardanbud med åpning for SMB

Staten og kommunernes indkøbsservice, SKI, er på utkikk etter leverandører til en ordre på en halv milliard. Anskaffelsen omfatter nye digitale læremidler til folkeskolen. SKI åpner for at mindre virksomheter kan bli en del av milliardanskaffelsen, skriver computerworld.dk.

Tilbakemelding om ESPD-bruk

EU-kommisjonen samler inn tilbakemelding om bruk av ESPD-skjemaet. Tilbakemelding forventes fra både ordregivere og tilbyderne. Undersøkelsen er åpen til 19. september. 

Nye verktøy for grønne innkjøp

Nye verktøy er lansert for å støtte grønne offentlige innkjøp. Det er ICLEI (bærekraft-nettverk for lokalmyndigheter) som har utviklet verktøykassen, som nylig ble presentert av EU-kommisjonen. I verktøykassen fins så vel strategiske som operasjonelle moduler.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16. august"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.