Oslo kjemper om gjev, internasjonal anskaffelsespris

Anbud365: Oslo kjemper om gjev, internasjonal anskaffelsesprisOslo kommune er blant de nominerte til en gjev europeiske anskaffelsespris. På bildet byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no).

Skriv ut artikkelen

Oslo kommune kjemper igjen om en gjev, europeisk anskaffelsespris. Denne gangen gjelder det Årets anskaffelses-initiativ. Det er Oslos prosjekt med spesielle krav til transportdelen i rammeavtaler som er nominert. I disse anskaffelsene er målet nullutslipp fra bilene som frakter varene og tjenestene. Arrangør av konkurransene er det europeiske nettverket Procura+.

Procura+ er et europeisk nettverk av mer enn 40 offentlige myndigheter for bærekraftige og innovative anskaffelser. Blant deltakerne i nettverket finner vi Oslo, Stavanger og Helse Sør-Øst. Procura+ er et såkalt utvidet ICLEI-nettverk, og ICLEI er et verdensomspennende nettverk av regionale og lokale myndigheter. I tillegg til Stavanger og Oslo er kommunene Lillehammer, Kristiansand, Bergen og Arendal her. Også KS er medlem av ICLEI-nettverket. I alt er godt over 1500 byer, regioner og kommuner tilknyttet iCLEI.

Hvert år arrangerer Procura+ konkurranse som går ut på å fremheve suksessrike, bærekraftige og innovative anskaffelser. For å kunne delta i konkurransen må anskaffelsesprosessen minst være i gang. Poenget er at slike anskaffelser skal føre til tydelige forbedringer av offentlige varer, tjenester, prosesser og infrastruktur.

Fire priskategorier

I år er det fire priskategorier: Årets bærekraftige anskaffelse, årets innovative anskaffelse med underkategoriene fremragende innovativ IKT-anskaffelse og årets anskaffelsesinitiativ.

Blant to dusin deltakere i de fire kategoriene er nå 16 gått videre. I alle fire er det nordiske representanter med, Oslo i kategorien Årets anskaffelsesinitiativ. Kommunen har tid sjekket opp hvilken påvirkning omfanget av transport av gods og tjenester har hatt på trafikkvolum og utslipp. Med utgangspunkt i denne kartlegging er det utviklet veiledning og miljøkriterier til bruk i anskaffelse av alle varer og tjenester som involverer et element av transportleveranser.

Beskrivelse av Oslos bidrag

I beskrivelsen som Procura+-juryen gir av Oslo heter det at disse krav og kriterier er benyttet i flere rammeavtaler, som bl.a.- matvarer, catering, renhold, kontorrekvisita og ladestasjoner for elektriske biler. Leverandører har vunnet konkurransene basert på deres evne til å bruke nullutslippsbiler og gjøre transportrutene så gode som mulig. Beregninger tyder på at i de åtte første konkurransene med disse kriteriene, er den årlige C02-reduksjonen 62 tonn. Dersom man tar med leveranser fra de samme også til andre kunder, er beregnet reduksjon 494 tonn, heter det.

Dette er andre gang Oslo kommune utmerker seg i disse konkurransene. For noen år siden nådde hovedstaden høyt opp med Omsorg+ i bydelen Kampen.

Oslo var den eneste deltaker i konkurransen fra Norge, og kjemper i sin kategori mot Ihobe i Spania, Zürich i Sveits og Rijkswaterstaat fra Nederland. I fjor vant Barcelona denne kategorien.

Prisutdeling skjer 24. september på Nordic Edge Expo (22.-24. september) i Stavanger. Nordic Egde er en konferanse som promoterer løsninger for smartere byer og lokalsamfunn.

Bli den første til å kommentere på "Oslo kjemper om gjev, internasjonal anskaffelsespris"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.