Storkommuner sammen om bilkjøp – knallharde krav til leverandørene

Anbud365: Storkommuner sammen om bilkjøp – knallharde krav til leverandøreneOslo, Bergen og Stavanger skal snart publisere nye konkurranser om kjøp eller leasing av biler. Krav som stilles i konkurransen om kjøp eller leasing av biler, vil bli gjenstand for aktiv kontraktsoppfølging og kontroll, understreker spesialrådgiver Uwe Matthäus i Bergen kommune | Innkjøp konsern.

Skriv ut artikkelen

Norges tre største kommuner målt i folketall – Oslo, Bergen og Stavanger – skal snart publisere nye konkurranser om kjøp eller leasing av biler. En riktig godbit for bilforhandlere, med andre ord! Men kravene til leverandørene vil bli knallharde: Menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, vern om miljøet og forebygging av korrupsjon skal sikres. Det forventes effektive tiltak og kontinuerlig forbedring av praksis knyttet til produksjon av bilene og viktige komponenter.

Konkret er kommunenes mål:

  • Åpenhet i leverandørkjeden.
  • Leverandørkjeden overholder nasjonale og internasjonale lover og regler, herunder FNs allmenne menneskerettigheter, FNs barnekonvensjon og konvensjon mot korrupsjon og ILOs kjernekonvensjoner om tvangsarbeid, barnearbeid, diskriminering, foreningsfrihet og organisasjonsrett

Skal kontinuerlig forbedre seg

Kravene som ikke kan oppfylles ved avtalestart, vil bli gjeldende underveis i kontraktsperioden, heter det i erklæringen. Leverandørene skal kontinuerlig forbedre sin praksis, og skal dokumentere det. Selskap i en kartlagt leverandørkjede som ikke etterkommer kontraktsforpliktelsene, kan møte sanksjoner eller bli byttet ut.

Samarbeidet på tvers av kommunegrensene åpner for å drive erfaringsutveksling gjennom felles oppfølgingsmetodikk, skriver de tre bykommunene, som håper at andre offentlige oppdragsgivere i og utenfor Norge, og gjerne også oppdragsgivere i næringslivet, vil følge etter og stille tilsvarende krav.

Batteripakker


Allerede i dag bruker kommunene en betydelig andel el-biler. – Vi vet at produksjon av batteripakkene krever mineraler som utvinnes under helsefarlige og uverdige arbeidsforhold, ofte uten beskyttelse, sier spesialrådgiver Uwe Matthäus i Bergen kommune | Innkjøp konsern.

Her noen problemstillinger som må løses, og som krever åpenhet i leveransekjeden helt ned til utvinning av mineralene:

  • Kobolt utvinnes under delvis uverdige og livsfarlige forhold, hovedsakelig i gruver i Kongo. Koboltstøv er helsefarlig.
  • Ved utvinning av kobber slippes giftige sulfider ut i naturen.
  • Utvinning litium medfører store inngrep i naturen, slik som tørrlegging av våtmark, senking av grunnvannsspeil og medfølgende skader.
  • Avfall fra gruvedrift dumpes i naturen.

Bli den første til å kommentere på "Storkommuner sammen om bilkjøp – knallharde krav til leverandørene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.