Dansk forslag: 60 mrd i økt konkurranseutsetting fram mot 2015

Anbud365: Dansk forslag 60 mrd i økt konkurranseutsetting fram mot 2015Større konkurranse om offentlige oppgaver bør være en sentral del av reformer av den offentlige sektoren. Vi har som samfunn ikke råd til at la store deler av den offentlige økonomien være helt uberørt af konkurransen og de gevinster den kan gi for samfunnet, uttaler markedschef Jakob Scharff fra Dansk Erhverv (Foto: Søren Wesseltoft).

Skriv ut artikkelen

Den danske regjeringen bør innføre bindende måltall for konkurranseutsettingen i den offentlige sektoren. Det foreslår nærings–og arbeidsgiverforeningen Dansk Erhverv. Oppgaver for 60 milliarder bør konkurranseutsettes frem mot 2025, heter det, for det kan gi gevinster: Besparelser på opp imot 8 milliarder – i tillegg til kvalitet og innovasjon.

I forbindelse med at den danske regjeringen forbereder sin 2025–plan for landets økonomi, tar Dansk Erhverv til orde for at den samlede konkurranseutsettingen i den offentlige sektoren bør økes med oppgaver anslått til 60 milliarder kroner frem mot 2015. Konkurrence– og Forbrugerstyrelsen har tidligere (i 2014) beregnet at det er oppgaver egnet for konkurranse verd 291 milliarder danske kroner som ennå ikke er konkurranseutsatt.

Dansk Erhverv er yrkesorganisasjon og arbeidsgiverforening, som representerer 17 000 virksomheter og 100 bransjeorganisasjoner. Det gjelder handel, rådgivning, vitenskapelige tjenester, opplevelser, velferd og transport.

Flere typer gevinster

Basert på de erfaringene man hittil har høstet med konkurranseutsetting, antyder Dansk Erhverv i sin perspektivanalyse at den foreslåtte, økede konkurranseutsettingen vil gi en besparelse på om lag 8 milliarder kroner. De konkrete gevinster, heter det, er avhengig av hvilke funksjoner som velges til konkurranseutsetting. Et konservativt anslag, basert på konkurranseutsatte områder der effektiviseringsgevinstene har vært lave, tilsier at den foreslåtte satsingen kan frigjøre 3 milliarder.

Erfaringsmessig har danskene hentet større gevinster ved å konkurranseutsette oppgaver innenfor byutvikling, bolig og miljø enn innenfor sosial– og sysselsettingsområdet.

I rapporten fra den danske Produktivitetskommissionen heter det bl.a., ifølge Dansk Erhverv, at konkurranse om offentlige oppgaver i tillegg til å øke effektiviteten også fremmer innovasjon og kvalitet.

Indirekte gevinster

Indirekte er det også gevinster å hente: Ved at virksomheten lager såkalte kontrollbud kan det skapes et sammenlikningsgrunnlag for pris og kvalitet på det offentliges egen drift. Således får man mer kunnskap om egne priser og hvor noe kan gjøres enda bedre.

I dag ligger andelen konkurranseutsetting i Danmark på ca. 25 % av de oppgavene som egner seg til formålet, basert på regnskapstall. Dansk Erhvervs forslag vil bringe andelen opp til 40 % – fra dagens ca. 100 til 160 milliarder.

Gevinstrealisering

Kommunesektoren bør forplikte seg på et bindende mål for konkurranseutsettingen som innebærer en økning på 35 milliarder fram til 2015. For å realisere gevinstene foreslås det at det blir satt differensierte delmål for de kommunale hovedområdene i samspill med kommunene, men slik at det overordnede målet for kommunene nås.

Konkurranseutsettingen i regionene, heter det, bør opp med 15 milliarder kroner, og i statlig sektor opp 10 milliarder.

Bli den første til å kommentere på "Dansk forslag: 60 mrd i økt konkurranseutsetting fram mot 2015"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.