Danske kommune-sjefer tror ikke på økt bruk av konkurranseutsetting

Anbud365: Danske kommune-sjefer tror ikke på økt bruk av konkurranseutsettingDansk Erhverv, her ved markedssjef Morten Jung, har i samarbeid med nyhetsmagasinet Danske Kommuner undersøkte holdningen til konkurranseutsetting hos kommunale toppsjefer i Danmark.

Skriv ut artikkelen

Toppsjefer i danske kommuner tror på samarbeid mellom det offentlige og det private når det skal effektiviseres i kommunene. Men nesten to tredjedeler av dem tror likevel ikke at det i tiden fremover blir noe mer bruk av konkurranseutsetting. Dette fremgår av resultatene av en fersk undersøkelse. Regjeringen i Danmark vil på sin side har mye mer fart i bruken av konkurranseutsetting i kommunene.

Undersøkelsen er gjort av Dansk Erhverv i samarbeid med nyhetsmagasinet Danske Kommuner. Resultatene er basert på svar fra 46 av Danmarks 98 kommunaldirektører, administrative toppsjefer i kommunene. Det er holdningen til konkurranseutsetting og offentlig-privat samarbeid som er undersøkt.

Stort sett alle kommunaldirektørene (98%) er enige om at det fortsatt er effektiviseringsgevinster å hente i kommunene. 78% av direktørene vurderer det dithen at et samarbeid mellom det offentlige og det private i høy eller noen grad kan forbedre og øke kvaliteten på de kommunale tjenesteytelsene.

To av tre: Ingen endring

Imidlertid forventer 65% av de som svarte i undersøkelsen, at det ikke blir noen endring i omfanget av konkurranseutsatte oppgaver i de kommende fire årene. 28% av dem regner med noe mer konkurranseutsetting og 4% med noe mindre.

Konkurranseutsettelsen i danske kommuner har endret seg lite de siste årene. På fire år vise indeksen at omfanget av konkurranseutsatte oppgaver er økt fra 26,0 til 26,9%. Den danske regjeringen har varslet tiltak for å øke konkurranseutsettingen, bl.a. ved å innføre måltall. Næringsorganisasjonen Dansk Erhverv mener at et omfang på 40% er et rimelig mål. Det betyr konkurranseutsetting av oppgaver verd 35 milliarder danske kroner mer enn i dag – med en antatt besparelse i størrelsesorden to milliarder.

Delte meninger

I hvilken gard kommunaldirektørene mener et mål på 40% er realistisk er det delte meninger om, ifølge undersøkelsen. De deler seg temmelig likt mellom kategoriene «realistisk» (30%), «ikke-realistisk» (33%) og «vet ikke» (37%).

Undersøkelsen viser for øvrig at det er stor interesse for samarbeid mellom det offentlige og det private i kommunene. 78% av kommunene har en anskaffelsesstrategi, men bare 15% har satt måltall for sin konkurranseutsetting.

Veiledende organ

I Danmark er det lansert et forslag om å opprette et eget veiledende råd for samarbeid mellom det offentlige og det private. 43% av de som svarte i undersøkelsen, mener det i noen eller høy grad kan bidra til økt satsing på slikt samarbeid i deres kommune.

Bli den første til å kommentere på "Danske kommune-sjefer tror ikke på økt bruk av konkurranseutsetting"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.