Danske bedrifter gradvis mer tilfreds med kommuners anskaffelsesprosess

Anbud365: Danske bedrifter gradvis mer tilfreds med kommuners anskaffelsesprosessMens bedriftene generelt er blitt mer tilfredse med selve anskaffelsesprosessen, ønsker de i mange tilfelle enda mer samhandel med kommunene, fremgår det av en undersøkelse i regi av Dansk Industri. På bildet bransjedirektør for bl.a. privat-offentlig samarbeid i Dansk Industri, Jakob Scharff (foto: Sif Meincke).

Skriv ut artikkelen

En fersk undersøkelse kan tyde på at danske bedrifter gradvis og marginalt blir mer fornøyd med anskaffelsesprosessene i kommunene. Forskjellene mellom bransjene er imidlertid store – IKT-bedriftene hører hjemme i en gruppe der misnøye er utbredt. Det er Dansk Industri – NHO i Danmark – som står bak undersøkelsen, som også viser at bedrifter som er fornøyd med at grønne innkjøp prioriteres, i stor grad er fornøyd med anskaffelsesprosessene.

For 14. gang har Dansk Industri gjennomført undersøkelsen «Lokal Erhvervsvenlighed».
Nær 8 000 medlemsbedrifter i organisasjonen er med.

Variasjon i tilfredsheten

Resultatene viser at nær en tredel har svart at de ikke er fornøyd med gjennomføringen av sin kommunes anskaffelser. Tilsvarende mange sier de er tilfredse, mens den siste tredelen svarer «hverken/eller». Men andelen som sier de er fornøyde er opp fra 30,7% i 2021, via 31,4% i 2022 til 32,3% i år. Andelen som sier seg ikke tilfreds eller svært lite tilfreds har sunket fra 33,8% i 2021, via 31,7% i 2022 og til 30,7% i år. Samtidig har andelen som har svart «hverken/eller» steget fra 35,5% i 2021 til 37% i 2023.

Det er stor variasjon i tilfredsheten i de forskjellige bransjene, fremgår det av undersøkelsesresultatene. Nærmere halvparten av bedriftene i bransjen som omfatter kultur, fritid og andre tjenester sier seg tilfreds, mens bare ca. en femdel svarer det samme i bransjen som omfatter informasjon og kommunikasjon. IKT-virksomhetene er med i denne gruppen.

Lite tilfredse bransjer

Særlig vikarbyråer og gartnerbedrifter har en høy andel som er lite tilfreds med kommunenes anskaffelser, heter det. Begge bransjene – i tillegg til renhold i bygninger – opererer med andel lite fornøyde godt over 40%.

Mer enn halvdelen av de bedriftene som er fornøyd med at grønne innkjøp prioriteres av kommunene, er også tilfreds med selve anskaffelsesprosessen, viser undersøkelsesresultater. Godt over halvparten her sier seg fornøyd. Omvendt er det svært få bedrifter som er fornøyd med disse prosessene hvis de samtidig savner fokus på grønne innkjøp.

Offentlig-privat

Mens bedriftene generelt er blitt mer tilfredse med selve anskaffelsesprosessen, ønsker de i mange tilfelle enda mer samhandel med kommunene. På landsplan sier mer enn hver sjette bedrift således ”bruk av private leverandører” som ett av de to viktigste områder, kommunene bør prioritere for å styrke næringslivets vekst- og utviklingsmuligheter. Men ønsket om mer offentlig-privat samarbeid varierer fra kommune til kommune, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Danske bedrifter gradvis mer tilfreds med kommuners anskaffelsesprosess"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.