Innovativ anskaffelse for å finne egnet pasientjournal-system

Anbud365: Innovativ anskaffelse for å finne egnet pasientjournal-systemKommunedirektør i Stjørdal, Tor Jakob Reitan, fikk flertall blant politikerne i kommunen for å droppe Helseplattformen og i stedet satse på en innovativ anskaffelsesprosess for å finne et pasientjournalsystem.

Skriv ut artikkelen

Tiden er nå inne for Stjørdal kommune til å forlate alternativet Helseplattformen for godt. Nå skal kommunedirektøren starte en innovativ anskaffelsesprosess for å sikre et egnet elektronisk pasientjournalsystem (EPJ). Utgangspunktet skal være kartlegging og markedsundersøkelser sammen med andre kommuner. Denne marsjordren kommer fra et klart politisk flertall i kommunestyret.

I dag står Stjørdal kommune i en situasjon der dagens elektroniske pasientjournalsystem (EPJ) er på vei til å fases ut. Det vil vedlikeholdes fram til 2027 og om mulig lengre, men det vil ikke skje noen videreutvikling. Kommunen har derfor to valg, heter det, enten tiltre tjenesteavtale med Helseplattformen eller gjennomføre en anskaffelse av EPJ i markedet.

Innovativ anskaffelsesprosess

I sin utredning av saken konkluderte kommunedirektøren med at tiden nå er inne til å forlate alternativet Helseplattformen for godt. Nå bør, heter det, kommunen rette innsatsen mot å gå en innovativ anskaffelsesprosess slik landets kommuner kommer til å gjøre.

En anskaffelse av Helseplattformen vil kunne føre til mulig store økonomiske kostnader som vil være vanskelig å håndtere innenfor kommunens økonomiske rammer. Samtidig er gevinstene ved å ta i bruk løsningen svært vanskelig å beregne, konstaterer kommunedirektøren.

Risiko

Den anslåtte risikoen ved en anskaffelse vil være lik for alle kommuner i Norge. Ved å selv styre en anskaffelsesprosess vil kommunen gjennom å benytte insentiver kunne styre mot å anskaffe en journalløsning i tråd med sin egen risikotilbøyelighet, ifølge kommunedirektøren.

En innføring av Helseplattformen har dokumentert stor risiko både i forhold til økonomi og pasientsikkerhet, fremholdes det i saksdokumentet. Den står også i sterk kontrast til den løsningsskissen som statlige myndigheter nå anbefaler for landets kommuner som bygger på økosystemer med nasjonal plattform for informasjonsdeling.

Klart flertall

Et klart flertall i kommunestyret bad kommunedirektøren, basert på kartlegging og markedsundersøkelser sammen med andre kommuner, starte en innovativ anskaffelsesprosess for å sikre et egnet EPJ (elektronisk pasient journal system). Og kommunedirektøren fikk dessuten fullmakt til å avklare fullmakt til å avklare forholdet til Helseplattformen, inklusive eventuell oppsigelse av opsjon, når man føler seg trygg på at alternativ anskaffelse vil fylle kommunens krav og nasjonale retningslinjer.

Bli den første til å kommentere på "Innovativ anskaffelse for å finne egnet pasientjournal-system"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.