Krever pålegg om å stille anbudskrav om resirkulerte og sirkulære produkter

Anbud365: Krever pålegg om å stille anbudskrav om resirkulerte og sirkulære produkterAvfall Norge, her ved adm.dir. Runar Bålsrud, har lagt frem sin næringspolitiske plattform for de nærmeste årene – der offentlige anskaffelser løftes frem som nyttig verktøy.

Skriv ut artikkelen

Offentlige virksomheter må pålegges å stille krav om resirkulerte materialer og sirkulære produkter i sine anskaffelser. Stat og kommuner må gå foran. Det må til for å skape et marked for resirkulerte råvarer og sirkulære produkter, heter det i ett av punktene i Avfall Norges nye næringspolitiske plattform.

Avfall Norge har lagt frem sin næringspolitiske plattform for 2023 – 2026. Foreningen organiserer den norske gjenvinningsbransjen, og representerer over 200 ulike virksomheter innen ombruk, avfallshåndtering, gjenvinning og resirkulerte råvarer.

Skape marked

Det fremgår av plattformen at Avfall Norge har tre politiske satsingsområder for denne perioden, i ett av disse inngår offentlige anskaffelser som et verktøy. Det gjelder punktet om å skape et marked for resirkulerte råvarer og sirkulære produkter. Skal vi lykkes med å skape en sirkulærøkonomi, må det skapes et slikt marked, heter det. Det forutsetter at det er økonomisk lønnsomt å bruke resirkulerte råvarer, enten som følge av krav og/eller som følge av at resirkulerte varer er billigere eller mer attraktive enn alternativene. Et velfungerende marked forutsetter også at resirkulerte varer og sirkulære produkter er tilgjengelige i ønsket omfang og kvalitet.

For å få skapt et slikt marked, peker Avfall Norge på at stat og kommuner må gå foran og stille ambisiøse krav til andel resirkulerte materialer/ombrukte varer ved offentlige innkjøp. Et prioritert tiltak er at Regjeringen må sørge for etterspørsel etter resirkulerte materialer og sirkulære produkter i offentlige anskaffelser, gjennom at offentlige virksomheter pålegges å stille krav om det.

Ytterligere to satsingsområder

De to øvrige satsingsområder i den næringspolitiske plattformen til Avfall Norge for perioden 2023–2026 er: «Vi må øke innsamlings- og gjenvinningsgraden» og «Vi må sikre et felles nordisk regelverk».

Det forrige næringspolitiske programmet til Avfall Norge ble i stor grad brukt som inspirasjon av partiene til å utvikle egne kapitler om sirkulærøkonomi i partiprogrammene for 2021-2025, og mange av sakene derfra er blitt gjennomført av regjering eller foreslått på Stortinget i en eller annen form allerede, heter det på foreningens nettsider. Et eksempel, slås det fast, er miljøkrav i offentlige anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Krever pålegg om å stille anbudskrav om resirkulerte og sirkulære produkter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.