Felleskommunale, forpliktende rammeavtaler slår an i Danmark

Anbud365: Felleskommunale, forpliktende rammeavtaler slår an i DanmarkStatens og Kommunernes Indkøbsservice AS, her ved sin adm. dir. Signe Lynggaard Madsen, samler og bearbeider innkjøpsdata fra 92 kommuner ( foto: Ulrik Jantzen).

Skriv ut artikkelen

Nær 80% av kommunene i Danmark tilslutter seg nå forpliktende felleskommunale avtaler. Ordningen er fem år i år, og andelen kommuner som ser en hensikt i å slutte seg til slike avtaler, er opp 30% siden starten. Det er stort sett standardvarer som det lages felleskommunale rammeavtaler for. Innsparingspotensialet hittil er anslått til ca. 1,8 mrd.

Av økonomiavtalen for 2012 mellom Kommunernes Landsforening (KL) og den danske regjeringen fremgår det at Statens og Kommunernes Indkøbsservice AS (SKI) skulle etablere 15-20 felleskommunale avtaler frem til 2015. I fjor besluttet de samme at SKI skulle etablere ytterligere 15 – 20 avtaler frem mot 2020. Med andre ord er planen at det i 2020 skal foreligge om lag 40 slike avtaler.

Avtalene gjelder i det alt vesentlige standardvarer som alle kommuner benytter, så som f.eks. pc-er, kulepenner, møbler og printere. Kommunene må forplikte seg til å bruke avtalene før det settes i gang konkurranse om dem. Dermed vet leverandørene hvilke innkjøpsvolum de kan regne med, og det resulterer, heter det, ofte i bedre priser.

80% tilslutning

Over de siste årene har i gjennomsnitt ca. 80% av kommunene sluttet seg til avtalene. Utformingen av avtalene skjer i tett samarbeid med kommunene, som i prosjektgrupper drøfter relevante problemstillinger og de samlede innkjøpsbehov. Det er tilknyttet en prosjektgruppe pr. avtale.

SKI melder nå at 77 av de 98 danske kommunene i gjennomsnitt er med på de forpliktende avtalene. Det er en stigning på 30% siden man startet med de felleskommunale avtalene.

Innsparing på 1,8 mrd.

Gjennom avtalene i perioden 2012-2017 er det generert et samlet innsparingspotensial på over 1,8 milliarder danske kroner.

I den nye felleskommunale innkjøpsstrategien som KL står bak, er tilslutning til de felleskommunale forpliktende avtalene utpekt som ett av fem innsatsområder som kommunene skal arbeidere med for å effektivisere og videreutvikle det kommunale innkjøp.

Nye avtaleområder

I vårsemesteret ble fem nye avtaler etablert – områdene veisalt, kontorartikler, AV-utstyr, storkjøkkenutstyr og tele/data. I høst står tablets, biler og internettforbindelser for tur.

Innkjøpsstrategien tilsier at det skal trekkes en tydeligere arbeidsdeling mellom SKI, innkjøpsfelleskapene og de enkelte kommunene. Det er en diskusjon man skal i gang med nå.

Innkjøpsdatasamarbeid

Et annet ledd i denne strategien er etableringen av et nytt innkjøpsdatasamarbeid. SKI samler og bearbeider innkjøpsdata fra 92 kommuner som har valgt å delta i dette arbeidet. Dette er en gullgruve av ny kunnskap, heter det fra SKI, og dette skal gi enda bedre avtaler. Datasamarbeidet gir enda bedre viten knyttet til hva kommunene rent faktisk kjøper og hvordan det skjer.

Bli den første til å kommentere på "Felleskommunale, forpliktende rammeavtaler slår an i Danmark"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.