Felles nordisk løft for å fremme e-innkjøp på tvers av landegrenser

Anbud365: Felles nordisk løft for å fremme e-innkjøp på tvers av landegrenserDet forventes, ifølge en melding på norden.org nettside, at man ved at hjelpe frem et bærekraftig marked for offentlige e-innkjøp kan generer betraktelige besparelser for skattebetalerne. Det kan skje gjennom økt effektivitet i offentlige anskaffelsesprosesser. På bildet Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Nordisk Ministerråd.

Skriv ut artikkelen

De nordiske land vil gjøre en felles innsats for å fremme elektroniske anskaffelser i offentlig sektor. Det uformelle Nordic e-Procurement Network formaliseres og skal være verktøyet. Dette er et samarbeid mellom beslutningstagere i de nordiske land. Det gjelder også, heter det, å skape muligheter for økt innflytelse på den europeiske utviklingen.

Nordic e-Procurement Network er et samarbeid mellom beslutningstagere i de nordiske land og har til formål å legge til rette for elektronisk samarbeid i anskaffelsesprosessen i praksis. Samarbeidet tar utgangspunkt i gjeldende internasjonale standarder.

Formalisering av samarbeid

Selv om det i de nordiske land har foregått en uformell koordinering i mange år, erkjenner man nå at en intensivering og formalisering av dette samarbeidet kan bidra ytterligere. Det gjelder å etablere et de facto felles og åpent marked for e-innkjøp i de nordiske land og skape muligheter for økt innflytelse på den europeiske utviklingen.

Nettverkets primære oppgaver er å

  • legge til rette for interoperabiliteten og den praktiske bruken av e-innkjøp i de enkelte land og på tvers av landegrenser både i Norden og i resten av Europa
  • harmonisere de forskjellige typer e-innkjøpsdokumenter og -prosedyrer
  • bidra til utviklingen og bruken av internasjonale standarder for e-innkjøp
  • bidra til kunnskapsdeling om nasjonal politikk i de nordiske lande.

Konkret tiltak

Efter gjennomføringen av en forundersøkelse høsten 2016 har man vedtatt en rekke konkrete tiltak, som skal utvikles i år:

  • Skape økt oppmerksomhet på politisk nivå i Norden.
  • Sikre at det effektivt og innenfor rimelig tid blir utviklet relevante europeiske standarder, som kan understøtte de nordiske lands behov.
  • Legge til rette for og koordinere felles tilgang og aktiviteter i Norden.
  • Sikre felles implementering av standarder og løsninger ved hjelp av bedre kunnskap om og forståelse av årsakene til de aktuelle forskjellene.
  • Legge til rette for et harmonisert nordisk marked, som kan understøtte en komplet offentlig e-innkjøpsprosess.

Nordic e-Procurement Networks arbeide forventes å fortsette i 2018 med en ambisjon om å utvide ordningen til de baltiske land.

Bli den første til å kommentere på "Felles nordisk løft for å fremme e-innkjøp på tvers av landegrenser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.