Renovasjonsselskap brøt regelverket, må ut med fem mill i erstatning

Anbud365: Renovasjonsselskap brøt regelverket, må ut med fem mill i erstatningSamlet sett har Renovest IKS ikke gjort feil som gjelder feiltolking av komplisert regelverk eller uriktig vurdering av vanskelige faktiske forhold slår Agder lagmannsrett fast i en dom. Saken gjelder tvert imot brudd på sentrale og grunnleggende prinsipper og bestemmelser i anbudsretten som Renovest IKS som en stor aktør med erfaring fra tidligere anbudsprosesser burde ha godt kjennskap til.

Skriv ut artikkelen

Et interkommunalt renovasjonsselskap må ut med drøyt fem millioner kroner i erstatning etter brudd på anskaffelsesregelverket som Agder lagmannsrett mente var vesentlige. En tilbyder som fikk kontrakt, skulle egentlig vært avvist, men ble «reddet» da oppdragsgiveren brøt forhandlingsforbudet. Hadde saken stoppet i tingretten ville renovasjonsselskapet sluppet unna med tre millioner i erstatning.

Saken gjaldt kontraktstildeling etter en åpen anbudskonkurranse i regi av Renovest IKS tilbake i 2012. Det skulle inngås rammeavtale for gjennomføring av renovasjonstjenester. Renovest IKS er et interkommunalt avfallsselskap for kommunene Fyresdal, Kviteseid, Seljord, Tokke og Vinje.

Det kom inn tre tilbud, hvorav ett ble avvist. De to andre var Sunde Renovasjon & Gjenvinning AS og Telemark Godslinjer AS. Sistnevnte ble tildelt kontrakt og det kom klage fra den andre. Her ble det bl.a. hevdet at Telemark Godslinjer ikke hadde nødvendige kvalifikasjoner, samt at det ikke forelå dokumentasjon for at tilbyderen hadde påkrevet rådighet over ressursene hos oppgitt underleverandør, Gundersen Transport AS.

Ble rettet etter klagefristen

Fire dager etter klagefristens utløp fremla Gundersen Transport imidlertid en erklæring, der selskapet forpliktet seg til å stille nødvendige ressurser til disposisjon for Telemark Godslinjer i det omfang det er nødvendig for å oppfylle kontraktsforpliktelsene overfor Renovest IKS. Evalueringsskjemaet for Telemark Godslinjers anbud ble deretter justert og de to aktuelle tilbyderne fikk melding om at Renovest IKS hadde gjort nytt vedtak om å tildele renovasjonskontrakten til Telemark Godslinjer.

Klagegrunnlaget ble dermed både at anbudet fra Telemark Godslinjer skulle ha blitt avvist på grunn av manglende oppfyllelse av kvalifikasjonskravet, og at Renovest IKS hadde brutt forhandlingsforbudet ved å innhente tilleggsdokumentasjon fra Gundersen Transport AS.

Brudd på forhandlingsforbudet

Da saken kom til lagmannsretten, fikk Sunde Renovasjon og Gjenvinning medhold i at annulleringen av tildelingen for deretter å be underleverandøren innsende en forpliktelseserklæring og tildele Telemark Godslinjer anbudet på nytt, var et brudd på forhandlingsforbudet i anbudskonkurranser.

Domstolen anså det som en vesentlig feil ikke å avvise tilbudet fra Telemark Godslinjer på grunn av manglende dokumentasjon fra Gundersen Transport AS om rettslig råderett over selskapets ressurser. Dette var et brudd på sentrale bestemmelser i anskaffelsesretten, og: 

Burde hatt kjennskap

Samlet sett, fremholder lagmannsretten, har Renovest IKS ikke gjort feil som gjelder feiltolking av komplisert regelverk eller uriktig vurdering av vanskelige faktiske forhold. Saken gjelder tvert imot brudd på sentrale og grunnleggende prinsipper og bestemmelser i anbudsretten som Renovest IKS som en stor aktør med erfaring fra tidligere anbudsprosesser burde ha godt kjennskap til.

Sunde Renovasjon og Gjenvinning hadde etter dette, ifølge lagmannsretten, krav på erstatning for den positive kontraktsinteressen. Utgangspunktet for erstatningsberegningen er at Sunde skal stilles økonomisk som om selskapet hadde fått kontrakten. Det totale erstatningsbeløpet inklusive morarenter ble skjønnsmessig fastsatt til 5 250 000 kroner mot tingrettens fastsettelse på 3 000 000 kroner.

Bli den første til å kommentere på "Renovasjonsselskap brøt regelverket, må ut med fem mill i erstatning"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.