Bærekraftskrav i anskaffelser: Arbeidsgivere og arbeidsbelastning er barrierer

Anbud365: Bærekraftskrav i anskaffelser Arbeidsgivere og arbeidsbelastning er barrierer– Arbeidsgivere må gi innkjøperne realistiske forutsetninger for å arbeide med bærekraftige anskaffelser, sier Veronica Magnusson, leder i fagforbundet i Vision i Sverige.

Skriv ut artikkelen

Ni av ti svenske innkjøpere mener at det er riktig å bruke anskaffelser til å nå bærekraftsmål. Muligheten til å gjøre det, er til stede, men tre av fire synes de har en altfor stor arbeidsbelastning. I tillegg opplever hver fjerde at deres arbeidsgiver ikke er særlig opptatt av at innkjøperne skal skaffe seg nødvendig kompetanse til formålet. Det fremgår av en fersk, svensk undersøkelse.

Vision er et forbund i den store tjenestemanns-sammenslutningen TCO og har medlemmer innenfor velferdssektoren i kommuner, regioner, private foretak og kirken.

I rapporten «Hållbara krav – Upphandlares viktiga roll i lokalt hållbarhetsarbete» publiserer Vision resultatene av en undersøkelse gjort sist høst blant 650 av sine medlemmer. Om lag halvparten svarte.

91% av de som svarte, mener at anskaffelser skal benyttes til å nå sosiale, økonomiske og miljømessige bærekraftsmål. Majoriteten av innkjøperne i undersøkelsen – 60% – arbeider allerede med anskaffelser med et slikt mål. På den annen side er det 17% som ikke kjenner til om egen kommune eller region stiller bærekraftskrav når de kjøper inn.

Ikke tydelig nok

En overveiende del, 57%, svarer at de ikke synes det er tydeliggjort hvordan de skal vekte ulike aspekter og krav ved bærekraftige anskaffelser. Mange forteller også om mangel på tid, ressurser eller at de arbeider alene som innkjøpere. Mer enn en firedel av de spurte, oppgir at deres arbeidsgiver ser «i ganske liten grad» eller «ikke i det hele tatt» når spørsmål blir om kompetanseutvikling tilgodesees.

Innkjøperne savner dessuten tydelige forventninger om hvordan ulike krav og mål skal vurderes og prioriteres. Mange peker på mangel på oppfølging og mener at det å stille krav synes bortkastet uten ordentlig vurdering av det som skal anskaffes. Ansvaret for bærekraftskrav bygge ofte på den enkeltes engasjement eller i altfor høy grad på enkeltindivider, fremgår det av Visions undersøkelse.

For høy arbeidsbelastning

De som arbeider med innkjøp, ser i stor utstrekning muligheter til å jobbe med bærekraftige anskaffelser både i egen organisasjon og på samfunnsnivå. Men, heter det, det er urovekkende at forutsetningene ikke finnes fullt ut og at så mange som tre av fire (74%) synes at deres arbeidsbelastning er altfor høy.

Bli den første til å kommentere på "Bærekraftskrav i anskaffelser: Arbeidsgivere og arbeidsbelastning er barrierer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.