Bruk av miljøkrav i statlige, svenske anskaffelser kraftig opp i fjor

Anbud365: Statsvirksomheter i Sverige på vei ned når det gjelder miljøkravNaturvårdsverket i Sverige, her ved sin generaldirektør Björn Risinger, har oppsummert statlige virksomheters innsats i 2018 på miljøområdet når det gjelder anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Andelen statlige svenske myndigheter – målt i verdi – som stiller miljøkrav i sine anskaffelser, økte betraktelig i 2016 sammenliknet med årene før. I 2015 var tallet 60%, i 2016 76%. Dette fremgår av en nylig fremlagt rapport. Den statlige myndigheten med størst anskaffelsesvolum i fjoråret, Trafikverket, kan fortelle at det i samtlige av sine anskaffelser i 2016 ble stilt miljøkrav.

Naturvårdsverket har nylig lagt fram sin årsrapport for 2016, «Miljöleding i staten 2016». I rapporten inngår også tall som forteller om bruken av miljøkrav i offentlige anskaffelser i fjor. 95% av de statlige myndigheter som gjennomførte anskaffelser i 2016 rapporterer at de har stilt miljøkrav. Det er 151 av 159 virksomheter, m.a.o. er det åtte som har anskaffet, men uten å stille miljøkrav.

Verdien av de anskaffelsene som inkluderer miljøkrav, var ca. 58 milliarder kroner, mot 48 milliarder i hvert av de to årene før. Det innebærer at 76% av samtlige statlige anskaffelser målt i verdi, har med miljøkrav. I 2015 var tilsvarende prosent 60, i 2014 67.

Miljøkrav i alle

Den desidert største innkjøperen er Trafikverket, som alene sto for anskaffelser i størrelsesorden 25,6 milliarder i 2016. Herfra rapporteres at det i alle fjorårets anskaffelser ble stilt miljøkrav. Fire av de myndighetene med største anskaffelsesvolum har økt sin andel av anskaffelser med miljøkrav, fremgår det av Naturvårdverkets årsrapport.

For 68 anskaffelser over EU/EØS-terskelverdiene gjaldt det at man skulle stille krav – i pakt med en EU-forordning – om energieffektive varer, tjenester og byggentrepriser. I 24 av disse ble det rapportert at energikrav ble stilt, i 22 at energikrav ikke ble stilt, men at anskaffelsen lå over denne terskelverdien.

Miljøkrav ved avrop

21 myndigheter har dessuten rapportert at de har stilt egne miljøkrav ved avrop på statlige rammeavtaler, og av disse har 13 nærmere spesifisert type anskaffelse, hvilken rammeavtale det gjelder osv. Blant miljøkravene er bla. energiforbruk og leverandørens miljøarbeide, at varene skal være allergitestet etc.

Det er et krav at de statlige svenske myndighetene skal rapportere om nye kontrakter som er inngått i året som er gått. Alle direkteanskaffelser og avrop på rammeavtaler skal med. Når det gjelder avrop på rammeavtaler skal samtlige avrop med miljøkrav rapporteres, dvs. både avrop mot eksisterende rammeavtale med miljøkrav og myndighetenes egne stilte miljøkrav ved avrop. Verdien av selve rammeavtalen skal ikke rapporteres ettersom en rammeavtale i seg selv ikke har noen positiv miljøpåvirkning. En slik oppstår først når et avrop er gjort.

Bli den første til å kommentere på "Bruk av miljøkrav i statlige, svenske anskaffelser kraftig opp i fjor"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.