Ny svensk statistikk: Overdrevne løfter om kvalitetsløft og kostnadskutt

Anbud365: Ny svensk statistikk: Overdrevne løfter om kvalitetsløft og kostnadskuttKonkurrensverket, her ved sin generaldirektør Rikard Jermsten, skal stå for registreringen av kunngjøringsdatabaser som skal innhente og levere statistikk (foto: Ola Hedin).

Skriv ut artikkelen

Det er offentlig murring i forbindelse med innføring av et regelverk som skal gi bedre svenske anskaffelsesstatistikk. Reglene slik de nå er, gjør at løftene om kostnadsbesparelser og kvalitetsforbedringer er overdrevne, fremgår det av en høringsuttalelse fra Konkurrensverket. De må fortsatt kjøpe detaljstatistikk fra private aktører.

Den svenske regjeringen har sendt på høring et utkast til endringer i deres anskaffelsesforordning. Det er en oppfølging av endringene i svensk anskaffelseslovgivningen som skal tre i kraft 1. januar 2021. Derfor, skriver Konkurrensverket, må utkastet sees på som en del av det nye statistikklovverket.

Formålet med det nye regelverket er å forbedre anskaffelsesstatistikk, og Konkurrensverket skal stå for registreringen av kunngjøringsdatabaser som skal innhente og levere statistikk. Kunngjøringsdatabasene skal betale avgift for å finansiere virksomheten som Konkurrensverket driver på området. Den er satt til 22 500 kroner i året. I tillegg må se som søker å bli godkjent database betale inn 10 500 kroner sammen med søknaden. 1. juli i år ble muligheten åpnet for å søke om å bli registrert som kunngjøringsdatabase.

Regler i kraft 1. januar neste år

Upphandlingsmyndigheten lager forskrifter som skal gjelde i forbindelse med innhenting og levering av statistikk, og disse skal etter planen foreligge i august i år. Kravet om at kjøpende, offentlige virksomheter skal registrere seg i en godkjent kunngjøringsdatabase trer i kraft 1. januar 2021.

Men i sin høringsuttalelse til forordningsutkastet påpeker Konkurrensverket, slik utkastet er formulert, at omfanget av opplysninger som de og Upphandlingsmyndigheten kan få tilgang til, er mindre – på detaljnivå – enn hva de i dag kan kjøpe fra private aktører. Således konstatere den svenske konkurransemyndigheten at den lovende forbedringen av anskaffelsesstatistikken ikke blir realisert 1. januar 2021, men er avhengig av at forordningen blir revidert på disse punktene både over og under terskelverdiene.

«Overdrevne løfter»

Med dette utgangspunktet gjør Konkurrensverket det klart at verket fortsatt kommer til å måtte kjøpe opplysninger fra private aktører som tidligere – til de nødvendige endringer er gjennomført. Etter Konkurrensverkets mening bør dette løses snarest råd er, da en slik situasjon innebærer at den kostnadsbesparelsen og de kvalitetsfordeler som ble forespeilet, er overdrevne.

Bli den første til å kommentere på "Ny svensk statistikk: Overdrevne løfter om kvalitetsløft og kostnadskutt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.