Setter foten ned for betaling av overtredelsesgebyr via forsikring

Anbud365: Setter foten ned for å dekke overtredelsesgebyr via forsikringFinansinspektionen er en statlig svensk myndighet med oppdrag å overvåke finansmarkedet. Generaldirektør er Daniel Barr.

Skriv ut artikkelen

Nå er det slutt for svenske, offentlige oppdragsgiveres muligheter å dekke ilagte overtredelsesgebyr gjennom dertil egnede forsikringsavtaler. Finansinspektionen har satt foten ned. En rekke kommuner i vårt naboland i øst har tegnet slike avtaler, som har høstet skarp kritikk fra så vel konkurransemyndighetene som næringslivsorganisasjoner.

Ifølge det svenske nettstedet upphandling24.se hadde flere kommuner tegnet forsikring mot eventuelle gebyrer som følge av brudd på anskaffelsesreglene. Årspremiene for disse forsikringene lå mellom litt i underkant av 200 000 til nær 550 000 svenske kroner.

Her hjemme fikk nye Øygarden kommune dekket det aller meste av et Kofa-gebyr på 8,2 mill gjennom en forsikring – «offentlig anbudsforsikring» – de hadde hos CNA/Hardy, et internasjonalt forsikringsselskap som er en del av USA-baserte CNA Financial Corp.

Skarp kritikk

I Sverige har Konkurrensverket sammen med store næringslivsorganisasjoner – Almega, Svenskt Näringsliv og Företagarna, rettet skarp kritikk mot at offentlige oppdragsgivere via forsikringer skulle kunne slippe å betale overtredelsesgebyr ved brudd på anskaffelsesreglene.

Finansinspektionen konkluderer sitt rettslige stillingstagende med at forsikringer mot bøter og administrative sanksjonsgebyrer ikke er forenlige med god forsikringsstandard. Slike forsikringer, heter det, undergraver de rettslige konsekvensene av en sanksjonert regelovertredelse og står dermed direkte i motstrid med formålet med bøter og sanksjonsgebyr.  Det er ikke forenlig med god forsikringsstandard og bør derfor ikke forekomme, påpeker Finansinspektionen.

God forsikringsstandard skal følges av både svenske forsikringsselskap og utenlandske forsikringsgivere som driver virksomhet i landet.

Bli den første til å kommentere på "Setter foten ned for betaling av overtredelsesgebyr via forsikring"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.