100 mill til 14 nye innovasjonspartnerskap og før-kommersielle anskaffelser

Anbud365: 100 mill til 14 nye innovasjonspartnerskap og før-kommersielle anskaffelser – KopiNæringsminister Torbjørn Røe Isaksen og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland bidrar med penger til innovative anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Staten drysser nå 100 nye millioner over 14 nye innovasjonspartnerskap og – nytt i år – før-kommersielle anskaffelser. Prosjektene får fra 14 mill til 250 000, og pengene skal i hovedsak gå til å dekke leverandørers utviklingskostnader. Statlige virksomheter, helsesektoren og kommuner, fordelt over store deler av landet, skal ved hjelp av disse midlene satse på innovative anskaffelser og løsninger. Tegn i tiden er det at vannforsyning, digitalisering og flomhåndtering er prioritert.

I 2019 gir Innovasjon Norge og Norges forskningsråd 100 millioner kroner til innovasjon i det offentlige etter oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Pengene går til innovasjon og nye løsninger. Fire av prosjektene skal gi en tryggere og mer effektiv vannforsyning, men også håndtering av snø i innlandet, og videooverføring ved nødsamtaler får pengestøtte. Fem prosjekter får mellom 10 og 14 millioner kroner. I tillegg får ni prosjekter 250 000 kroner hver til å gjennomføre forprosjekter.

Det er tredje gang det lyses ut penger til såkalte innovasjonspartnerskap. Ni slike prosjekter pågår fortsatt etter å ha fått støtte i 2017 og 2018. Nytt i år er at det også tildeles penger til såkalte før-kommersielle anskaffelser.

Leverandørens utviklingskostnader

I tillegg til pengestøtten vil de utvalget prosjektene også få rådgiving og kompetanse fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Nasjonalt program for leverandørutvikling og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi). Finansieringen skal i hovedsak gå til å dekke leverandørers utviklingskostnader.

– Her ser vi at det offentlige tenker nyskapende og smart når de skal utvikle nye løsninger for fremtiden. Det er nettopp det vi trenger når vi skal løse store samfunnsutfordringer. Derfor er det viktig at det offentlige satser på forskning og innovasjon, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Som stor innkjøper kan offentlig sektor gjennom innovative anskaffelser og innovasjonspartnerskap levere nyskapende tjenester i samarbeid med privat sektor. Det kan gi gode løsninger for små og store kommuner, både i byene og i distriktene, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Disse får støtte      

Innovative offentlige anskaffelser som får pengestøtte i 2019:

 • Bærum kommune – overvannshåndtering (14 mill)
 • Innlandet – Gjøvik, Hamar, Ringsaker og Lillehammer kommune – snø til besvær (14 mill)
 • Vestre Viken Helseforetak – videobasert dialog (10 mill)
 • St. Olavs hospital – psykisk helsevern (10 mill)
 • Sykehuset Østfold – prøvetakning i hjemmet (10,5 mill)
 • Trondheim kommune – fornyelse av vannrør. (250 000)
 • Bergen kommune – bedre småskala renseanlegg. (250 000)
 • Miljødirektoratet – automatisk overvåkning av vannkvalitet (250 000)
 • Bærum kommune – eiendom (250 000)
 • Stranda kommune i samarbeid med Møre og Romsdal fylkeskommune –   utslippsfrie løsninger for ferjer. (250 000)
 • Nord Gudbrandsdalen – Skjåk, Lom, Vågå, Sel, Dovre og Lesja kommune – ny teknologi for å kunne gi bedre varsler og prediksjoner for flom (250 000)
 • Arkivverket – digitalisering/effektivisering av offentlig sektor (250 000)
 • Avfall Sør AS – sirkulærøkonomi/gjenvinning (250 000)
 • Statens vegvesen – ny sveisemetode (250 000)

Her finner du utfyllende informasjon om de enkelte prosjektene.

Bli den første til å kommentere på "100 mill til 14 nye innovasjonspartnerskap og før-kommersielle anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.