Anbud365-kommentatorene (VI): Dynamisk innkjøpsordning – praktisk råd

Anbud365: Anbud365-kommenatorene (VI) Dynamisk innkjøpsordning – praktisk rådØystein Sætrang, seksjonssjef Anskaffelser, Innlandet fylkeskommune, og med i Anbud365s kommentatorkorps kommenterer bruk av dynamisk innkjøpsordning når det er noe som virkelig haster.

Skriv ut artikkelen

Dynamisk innkjøpsordning er håpløs når det haster, ble det hevdet. – Legg en rammeavtale i bunn av ordningen der de daglige «melk og brød»-behovene er lagt inn – der de tyngste og mest prekære behovene er tatt inn. Dette rådet kommer fra Øystein Sætrang, seksjonssjef Anskaffelser, Innlandet fylkeskommune, og med i Anbud365s kommentatorkorps.

Anbud365 hadde for en tid tilbake mulighet til dialog med flere offentlige innkjøpere. Blant temaene som kom opp, var dynamisk innkjøpsordning. Det er, ble det hevdet, en håpløs form dersom man får et akutt behov for plutselige kjøp, f.eks. vikarer i en hastesituasjon helsetjenesten, ble det hevdet. Da rekker man ikke å gjennomføre minikonkurranse mellom dem som er påmeldt. Da fungerer tradisjonell, rammeavtale bedre.

Dette måtte vi få reaksjoner på fra kommentatorkorpset vårt, denne gangen:

Øystein Sætrang, enhetsleder Anskaffelser, Innlandet fylkeskommune

Ofte benyttes DPS som forkortelse for dynamisk innkjøpsordning, selv om DPS er kortform for Dynamic Purchasing System. Sætrang oppfordrer i stedet til bruk av DIO, som er kortformen for den norske betegnelsen på metoden. For mange gir «DPS» helt andre assosiasjoner.

– Løsningen på utfordringen som ligger i problemstillingen innledningsvis her, er å legge en rammeavtale i bunn av ordningen der de daglige «melk og brød»-behovene er lagt inn.  Denne rammeavtalen kan med fordel etableres gjennom en konkurranse mellom deltakerne i ordningen. Så kan man kjøre konkurranser i DIO-ordningen på resten, sier Sætrang, og:

– Det betyr at hvis man f.eks. skal løse akutte utfordringer, kan man gjøre avrop på rammeavtalen, mens større planlagte enkeltkjøp, kan legges ut i konkurranse mellom alle deltakerne i den dynamiske innkjøpsordningen.

Innlandet fylkeskommune har i 2020 hatt god erfaring med å gå fra en stor rammeavtale på rådgivertjenester innen samferdsel til DIO. DIO gir mindre, og mer spesialiserte firma muligheter, og det har ført til både bedre kvalitet og til dels betydelig lavere priser.

Bli den første til å kommentere på "Anbud365-kommentatorene (VI): Dynamisk innkjøpsordning – praktisk råd"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.