Ber om standardiserte miljøkrav og målemetoder, ikke skjerpede regler

Anbud365: Ber om standardiserte miljøkrav og målemetoder, ikke skjerpede reglerAdvokatbransjen kan bare gni seg i hendene, skriver kommunedirektør Ingjerd Astad i Hitra kommune i sin saksutredning om regjeringens forslag til skjerpede miljøkrav.

Skriv ut artikkelen

Behold dagens forskrift, skaff heller standardiserte miljøkrav og måle-/evalueringsmetoder. Da blir det lettere for både oppdragsgivere og leverandører å forholde seg til og oppfylle miljøkravene som stilles. Det mener Hitra kommune, som også mener at regjeringen med sine forslag til skjerpede miljøkrav bommer noe i forhold til den praktiske gjennomføringen av forslagene som fremmes.

Trøndelags-kommunen med sine drøyt 5000 innbyggere er en av de mindre kommunene som har gitt sitt syn på regjeringens forslag til skjerpede miljøkrav. Det heter i uttalelsen at kommunen er enig i at offentlige innkjøp bør fremme bærekraftige og miljøvennlige løsninger i større grad enn det gjøres i dag.

Imidlertid finner kommunen at forslagene som fremmes fra regjeringen har flere problematiske sider ved seg. Det vil kreve mye ressurser for hver anskaffelse i vurdering av «ikke uvesentlig miljøbelastning», påpeker eksempelvis kommunen, og det vil utelukke mange leverandører, særlig små lokale firma. Dessuten er det delvis krevende for oppdragsgiver å utforme og evaluere på miljøkrav, men også for leverandør å svare ut/levere på kravene.

Behold dagens forskriftstekst

Derfor vil kommunen beholde dagens forskriftstekst i § 7-9, og utfordrer heller regjeringen til å innføre flere overordnede miljøkrav, eksempelvis nullutslippskravene ved offentlig kjøp og leasing av personbil/varebil. En annen oppfordring er å utforme standardiserte miljøkrav og måle-/evalueringsmetoder slik at det blir lettere for både oppdragsgivere og leverandører å forholde seg til og oppfylle miljøkravene som stilles.

Kommunedirektøren trekker i sin saksutredning frem at ingen av forslagene fra regjeringen er ideelle, da alle stiller krav om en vurdering om hva som er «ikke uvesentlig miljøbelastning». Og: Hva med de tilfeller hvor man har stilt et miljøkrav, og det faktisk blir et juridisk etterspill om det faktisk var innenfor å stille et slikt krav i det hele tatt? Altså at varen/tjenesten ble ansett som en uvesentlig miljøpåvirkning? Med andre ord at vi har stilt et uforholdsmessig strengt krav. Dette kan oppdragsgiver også blir tatt på. Advokatbransjen kan bare gni seg i hendene …, skriver kommunedirektøren.

Bommer noe

Høringsforslagets intensjoner er gode, fremgår det av saksutredningen for formannskapet i Hitrakommune, men man bommer noe i forhold til den praktiske gjennomføringen av forslagene som fremmes. Dersom miljøkrav skal innlemmes som obligatorisk i anbudsprosesser, må det først og fremst foreligge klare føringer for hva som regnes som ikke uvesentlig miljøbelastning.

Bli den første til å kommentere på "Ber om standardiserte miljøkrav og målemetoder, ikke skjerpede regler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.