Dagens Anbud365-webinar: Sikre forhold mellom pris og kvalitet som gjenspeiler behov

Anbud365: Dagens Anbud365-webinar Sikre forhold mellom pris og kvalitet som gjenspeiler behovPartner Christian Bjørtuft Ellingsen (t.h.) og advokat Olav E Haukeli, Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, sto for gjennomføringen av dagens Anbud365-webinar om betalingsvillighet og evaluering (printscreen).

Skriv ut artikkelen

Hvordan kan oppdragsgivere sikre at forholdet mellom pris og kvalitet faktisk ender opp med å gjenspeile behov og ønsker? Det gav dagens Anbud365-seminar om evaluering og betalingsvillighet svar på. Partner Christian Bjørtuft Ellingsen (t.h.) og advokat Olav E Haukeli fra Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig illustrerte på webinaret bruken av sin nylanserte betalingsvillighets-app. Samtidig slo de til lyd for mer åpenhet i konkurransegrunnlaget om hvilken evalueringsmetode som skal benyttes.

Siden vi publiserte artikkelen der app’en ble lansert, 2. september, har leserinteressen vært så stor at artikkelen har føket opp til desidert topplassering blant alle publiserte artikler i høst. Og på tross av bare et par uker ute i offentligheten er den inne blant de 15 mest leste artiklene på Anbud365 hittil i år.

Hva var da mer naturlig enn å gjennomføre et Anbud365-webinar om evaluering og betalingsvillighet, der app’en ble illustrert. Partner Christian Bjørtuft Ellingsen og advokat Olav E Haukeli, Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, sto for dette i formiddag, der flere hundre fulgte med.

Pris og kvalitet

De fleste anskaffelser gjennomføres med tildelingskriterier som både gjelder pris og kvalitet, slik at tildelingen skjer på grunnlag av det beste forholdet mellom pris og kvalitet. Men hvordan kan oppdragsgivere sikre at forholdet mellom pris og kvalitet faktisk ender opp med å gjenspeile behov og ønsker?

Gjennom et tenkt eksempel illustrerte de to foredragsholderne ulike resultat ved bruk av app’en på ulike metoder. App’en regner kvalitet om til kroner, og, var den klare anbefalingen, er det fornuftig å gjøre seg opp en mening på forhånd om hvilken pris man eventuelt ønsker å betale for en bestemt kvalitet. Når man har gjort det, er tiden kommet til å beregne vekten.

Avgrense skjeve utslag

Noen grep kan gjøres for å avgrense store utslag som man, for eksempel, ikke hadde regnet med i konkurransen som følge av spesielle tilbud. Man kan f.eks. gi opplysninger i konkurransegrunnlaget om hva slags budsjett har man å rutte med, eventuelt benytte minimumskrav til ønsket kvalitet. I begge tilfeller oppnår man å holde utenfor tilbydere som vet at de vil sprenge oppdragsgivers budsjett eller ligge undere kvalitetskravene. Samtidig hindrer det at det ved bruk av betalingsvillighetsapp’en oppstår uforutsette utslag.

Det var også foredragsholdernes råd å tenke gjennom ulike scenarier før man setter i gang planleggingen av evalueringsmetode og vekting i en konkurranse for å sikre at man velge en robust metode. Noen ganger kan valgte metode slå aldeles feil ut. Hvis man vil sikre seg mot slike utslag, og samtidig etterleve krav til likebehandling og forutberegnelighet, kan man i konkurransegrunnlaget gjøre klart hvilken metode man vil bruke – men også hvilken man i stedet vil bruke ved åpenbart skjeve utslag.

Mer innsyn for leverandørene

Man er ikke pliktig til å oppgi evalueringsmetode, var vektingen. Ellingsen og Haukeli mente det kunne være verd å overveie likevel å informere om metoden, å gi potensielle leverandører innsyn i hvordan man tenk seg evalueringen gjennomført. Det gir leverandører bedre muligheter til å tilpasse seg de ønsker som oppdragsgiver har – og det er vel tilbud som treffer blink man ønsker seg.

Ved å benytte tildelt lenke kan man laste ned opptaket av webinaret.

Bli den første til å kommentere på "Dagens Anbud365-webinar: Sikre forhold mellom pris og kvalitet som gjenspeiler behov"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.