Helse Stavanger fikk første Kofa-gebyr etter gjeninnføringen

Anbud365: Helse Stavanger fikk første Kofa-gebyr etter gjeninnføringenKontrakten til Helse Stavanger HF løp ut i juni 2010, men Bring Express Norge AS har fortsatt å levere tjenesten til dags dato, uten at det har blitt kunngjort ny konkurranse. Det gav overtredelsesgebyr fra Kofa. På bildet: Inger Cathrine Bryne, adm.dir ved Helse Stavanger HF (foto: Svein Lunde, Helse Stavanger).

Skriv ut artikkelen

Nå har KOFA ilagt sitt første gebyr etter at gebyrmyndigheten ble gjeninnført 1. januar 2017. Det er Helse Stavanger HF som er blitt ilagt gebyr på kr. 375 000 for ulovlig direkte anskaffelse av transporttjeneste for utkjøring og henting av blodprøver fra legekontorer.

Helse Stavanger HF inngikk i 2006 kontrakt med Box Delivery Norge, i dag Bring Express Norge AS, om «Transport av blodprøver». Kontrakten hadde en varighet på to år med opsjon på forlengelse i to år. Kontrakten løp ut i juni 2010, men Bring Express Norge AS har fortsatt å levere tjenesten til dags dato, uten at det har blitt kunngjort ny konkurranse.

Ettersom vederlaget for utførelsen av tjenesten oversteg terskelverdien, representerte dette etter klagenemndas vurdering en ulovlig direkte anskaffelse. Klagenemnda konkluderte (sak 2017/182) dessuten med at avtaleforholdet baserte seg på en gjensidig enighet om at valgte leverandør skal utføre tjenesten frem til oppdragsgiveren gjennomfører ny konkurranse på dette området. Gebyr ble derfor ilagt for samtlige tjenester som er og vil bli levert etter 1. januar 2017. Gebyret utgjorde ca. 13% av kontraktens verdi.

Det mest alvorlige bruddet

-Manglende kunngjøring av en kontrakt over terskelverdien er det mest alvorlige bruddet på regelverket for offentlige anskaffelser fordi manglende kunngjøring hindrer konkurranse om kontrakten. Manglende konkurranse fører til at formålet bak lov om offentlige anskaffelser, nemlig mest mulig effektiv bruk av offentlige midler, ikke vil nås. Det er derfor i alles interesse at avtaler kunngjøres i tråd med regelverket. I denne saken hadde innklagede kjøpt tjenester i en årrekke selv om kontrakten var utløpt, og nemnda mente at KOFA hadde plikt til å ilegge gebyr fordi den offentlige oppdragsgiveren hadde utvist forsett eller grov uaktsomhet, sier Anneline Vingsgård, direktør for Klagenemndssekretariatet.

Bli den første til å kommentere på "Helse Stavanger fikk første Kofa-gebyr etter gjeninnføringen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.