En rask sjekk Anbud365 har foretatt, viser at over 80% av høringssvarene til delutredning nr. 1 fra Anskaffelsesutvalget vraker kravet om 30% miljø/-klimavekting. De samler seg om utvalgets forslag om å ta utgangspunkt i ytelsen man skal kjøpe i stedet. Blant de som er med i de 80% og vraker næringsministeren Jan Chr. Vestres «30%-vekting» finner vi bl.a. Regjeringens anskaffelseseksperter i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring), LO, KS og Statens vegvesen. NHO i Anskaffelsesutvalget var med på å vrake «30% i utvalget», fikk bare delvis gehør hos sine egne.
Ved årsskiftet innførte regjeringen en forskriftsendring med krav om at klima- og miljøkrav skal vektes minimum 30% som hovedregel i offentlige anskaffelser. Endringen er uten forarbeid, den er et kompromiss mellom tre alternativer som i sin tid var på høring. Sist høst avleverte Anskaffelsesutvalget sin første av to delutredninger, der man tok til orde – enstemmig – for at det var kvaliteter ved ytelsen man skulle sikte seg inn mot når det gjelder å stille klima og miljøkrav. 30%-regelen vant ikke frem i utvalget.
Anbud365 har «skrålest»
Nå har utredningen fra utvalget vært på høring. I skrivende stund er det publisert 135 høringssvar. Næringsminister Vestre har som ambisjon å fremme forslag til ny lov for Stortinget i inneværende periode, dvs. en gang før oktober 2025. Det betyr at ny lov kommer enten 1. juli det året eller 1. januar 2026. Om statsrådens ambisjon holder. Delutredning nr. 2 fra Anskaffelsesutvalget er ventet i første halvdel av mai.
Da er spørsmålet om det er Anskaffelsesutvalgets «ytelses-krav» eller statsrådens 30%-forskrift som blir del av den nye loven. I den forbindelse har Anbud365 «skrålest» publiserte høringssvar for å lodde stemningen ute blant høringsinstansene. Regjeringen er selvsagt ikke bundet av hva et flertall eller mindretall blant høringssvarene måtte inneholde.
Mye usikkerhet, men …
Da Anbud365 lest var det 124 høringssvar publisert. Så å si alle mener noe om grønn omstilling, klima og miljø. Veldig mange går inn for innføring av minstekrav. Noen nøyer seg med mer overordnede synspunkter, der det ikke klart fremgår hva de mener om «ytelses-krav» eller «30%-krav». Et par har misforstått, idet de tror det er utvalget som har foreslått «30%-kravet» og tar skarp avstand fra noe slikt.
En slik stemningsrapport som dette er heftet med mye usikkerhet. Feilkildene er mange, men likevel:
7% ville beholde 30%
Vi fant at 71 høringsinstanser hadde ment noe så konkret om de to kravene at rimelig våkne observatører ville fått det med seg. Av disse foretrekker fem – eller 7% – at «30%-kravet», blant disse NHO-foreningen Norsk Industri, Naturvernforbundet og Atea, blir med i et nytt regelverk.
Åtte av de Anbud365 krysset er de som drøfter begge mulighetene, men som ikke konkludere tydelig nok til å havne hverken i ja- eller nei-gruppen. Fremst blant disse er NHO, som hadde med seg en representant i utvalget, Arnhild Dordi Gjønnes, som gikk for «ytelses-kravet». Imidlertid har hun ikke fått NHO-fellesskapet samlet med seg. Flere foreninger i NHO går imidlertid – i motsetning til Norsk Industri – inn for «ytelseskravet».
Vraker «30%-kravet»
Resten, 58 høringsinstanser, vraker «30%-kravet» til fordel for «ytelseskravet». Det utgjør nær 81% av de som har vært konkrete nok på dette punkt, slik Anbud365 har vurdert det. Her fins KS, med en serie kommuner og fylkeskommuner på slep. Men tunge statlig aktører som BaneNOR, Statens vegvesen og Statsbygg går for det samme, Regjeringsadvokaten likeså. Virke, LO, IKT Norge og Sykehusinnkjøp er med her, som Framtiden i Våre hender og Regjeringens anskaffelseseksperter i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring).
Er det ikke veldig rart, ufint og mot alle forretningsmessige regler og endre noe som ingen vil ha? Burde man ikke motta/og lese høringsinnspillene først?
Det må bli slutt på at politikere tror de vet bedre. Ja, vi skal tenke miljø.. men gjør det slik at næringslivet får en fair sjans til å forholde seg til dette. BRÅ og BRUTALE endringer må det snart bli en slutt på. Gode ideer fra bransjen.. de som jobber “tett på” vil nok ofte være lurt for å komme frem til bedre løsninger. Og selvsagt.. ta med noen juridiske eksperter og hør litt hva de mener.. blir dette KAOS eller ORDNUNG i sysakene. Det er dessverre ikke første gang noen politikere virker å vite bedre enn alle andre… og til og med mener man ikke en gang bør snakke / diskutere med “de andre” der ute. (høringer) Dét er en farlig utvikling mener jeg.