Kan spare 22 mill hvis ansatte kutter nær 16 000 årlige besøk i butikken

Anbud365: Kan spare 22 mill hvis ansatte kutter nær 16 000 årlige besøk i butikkenInnkjøpsleder Hilde Melhus i Innherred Innkjøp har startet en rundreise i de fem kommunene som er med i samarbeidet. Formålet er - i en budsjettid – å fortelle om mulighetene for å spare ved å gå over til e-handel.

Skriv ut artikkelen

Fem trønder-kommuner kan til sammen spare 22 millioner kroner ved å få ansatte til å kutte ut nesten 16.000 årlige butikkbesøk. Det fremgår av beregninger Innherred Innkjøp har gjort, forteller innkjøpsleder Hilde Mehus. Ekstra fakturakostnader og brukt arbeidstid inngår i beregningene. Opplæring i e-handel, samt kanskje gjøre det litt mer komplisert å springe på butikken er aktuelle tiltak.

Det var Trønder-Avisa som skrev om denne saken først.

Mehus leder Innherred Innkjøp, som er et interkommunalt samarbeid mellom kommunene Snåsa, Steinkjer, Inderøy, Verdal og Levanger kommune i Trøndelag. I pakt med gjeldende innkjøpsstrategi er e-handel en hovedsatsing for de fem kommunene.

En gjennomgang av fjoråret viser at det ble gjennomført nesten 16.000 butikkbesøk i 2020:

Kan spare 22 mill

– Vi har sett på handelen av blant annet mat, byggevarer og diverse fra butikker som Nille, Jula og Europris. Det er mye som føres på kontoen for diverse forbruksmateriell og kan gi noe usikre tall, men det blir mange butikkbesøk i arbeidstiden, sier Hilde Melhus til Trønder-Avisa. Ved å se på ekstra fakturakostnader og brukt arbeidstid kommer Innherred Innkjøp fram til en mulig besparelse på 22 millioner kroner for de fem kommunene Steinkjer, Levanger, Verdal, Inderøy og Snåsa. Det overrasker ikke innkjøpssjefen.

Det er mange småkjøp, spesielt mat, og med så mange ansatte og butikkbesøk blir lett store beløp. Et eksempel er kjøp av rømme, smør og bringebærsyltetøy, som er et ganske vanlig innkjøp når vaffel som skal nytes. Det koster i butikken 84,40 kroner, men sluttsummen ender på 316 kroner etter at fakturagebyr og tidsbruken til kommunalt ansatte er lagt til.

Vekke politikerne

I tillegg går det mye tid til innkjøp – tid de kunne brukt på det de egentlig skal gjøre, sier Melhus, som nå har startet en rundreise i de fem kommunene. Formålet er å få politikerne til å våkne. Det i forkant av neste års budsjettkamp – alle kommunene sliter med millionbeløp i underskudd. Formannskapene i Inderøy og Steinkjer har allerede fått den mulige innsparingen på 22 mill. kroner svart på hvitt.

Hun forteller at så vel politikere som ansatte i kommunene blir overrasket over totalsummen. – Det handler om planlegging og gode rutiner for innkjøp. Hvis det er planlagt vaffel en dag, så må de sørge for å ha alt de trenger i forkant, forteller Melhus.

Kreve godkjenning?

Innkjøpslederen forteller også at de jobber med opplæring i systemene for e-handel, samtidig som det skal vurderes å gjøre det litt mer komplisert å springe på butikken: – Slik det er nå kan alle ansatte springe på butikken og bare oppgi en kode. Da er handelen allerede gjennomført, og lederen må nesten bare godkjenne det. Kanskje vi må kreve godkjenning før kjøpet – da blir det mindre etterarbeid og vi unngår kanskje noen butikkturer med impulskjøp.

Bli den første til å kommentere på "Kan spare 22 mill hvis ansatte kutter nær 16 000 årlige besøk i butikken"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.