Kommune: Pålegg til «utenbys» tilbydere å benytte lokale varer og tjenester

Anbud365: Kommune Pålegg til «utenbys» tilbydere å benytte lokale varer og tjenesterAnders Skipenes er kommunedirektør i Gloppen, som nå har fått nytt innkjøpsreglement, der standardisering står sentralt, sammen med bl.a. å bidra til å hindre svart økonomi.

Skriv ut artikkelen

I sitt ferske reglement for innkjøp varsler Gloppen kommune en rekke tiltak for å fremme kjøp fra lokale leverandører. Det gjelder bl.a. at kommunen skal spre informasjon om aktuelle anbud, og lage egne rammeavtaler med lokale – særlig innen bygg. Sesongvarer som frukt og grønt skal ha et eget punkt i sentrale avtaler når kommunen vil benytte lokale kjøp. Et alternativ er at «utenbys» leverandører til kommunen pålegges å benytte seg av lokale varer og tjenester, noe de lokale leverandørene må være villige til, heter det. Det er særlig sesongvarer som frukt og grønt som er i tankene.

Nordfjordskommunen Gloppen holder til i Vestland fylke, tidligere Sogn og Fjordane, og har nær 6000 innbyggere. Nylig vedtok kommunestyret et innkjøpsreglement for kommunen. Et av punktene i reglementet gjelder standardisering. Alle innkjøp bør etterstrebe standardisering, heter det.

Dette betyr ifølge det nylig vedtatte reglementet at man forsøker å ha færrest mulig produkter og tjenestetyper som har samme nytte. Ekstern standardisering er å ikke skille seg altfor mye ut i anbud, hverken når man sender forespørsler eller i selve prosessen. Spesialdesignede tjenester eller produkt er dyrt for alle parter og man bør forsøke å tilpasse driften til eksisterende løsninger. Unntatt er F&U-anbud ettersom målet i slike er å finne nye løsninger på eksisterende problemer.

10 punkter mot svart økonomi

I reglementet inngår også ti punkter fra den anbefalingen mot svart økonomi som KS, LO, NHO, UNIO, YS og skatteetaten la fram for sju år siden. Disse anbefalingene, heter det, skal være retningsgivende for Gloppen kommune:

1. Gloppen kommune skal ikke legge til rette for svart økonomi eller arbeidskriminalitet i
    sine innkjøp
2. Fokuser innsatsen der risikoen er størst
3. Vær konkret og følg opp leverandører for å se at alt er på plass
4. Arbeid for færrest mulige ledd i kontraktskjeden
5. Sette krav til fagkunnskap
6. Gloppen kommune skal vite hvem som jobbar for seg
7. Gloppen kommune skal vite hvem de betaler
8. Krev innsyn i skatteopplysninger og arbeidskontrakter
9. Utfør kontroller
10. Bruk verktøyene på anskaffelser.no

Innkjøpssamarbeid

Kommunedirektør Anders Skipenes skal forhandle med Kinn kommune i gamle Sogn og Fjordane om Gloppen kommune på nytt skal melde seg inn et kommunalt innkjøpssamarbeid. Kommunen har prøvd seg alene et par år. I innkjøpsreglementet konstateres det at innkjøpssamarbeid er å foretrekke, men kommunen skal opprettholde egen kjøpskompetanse internt i tillegg.

Lokale kjøp

Dersom lokale bedrifter tilbyr ønskede produkter eller tjenester, skal disse gjøres oppmerksom på aktuelle kunngjøringer, fremgår det av Gloppens nylig vedtatte innkjøpsreglement. Sesongvarer som frukt og grønt skal ha et eget punkt i sentrale avtaler om forventet verdi og tidspunkt når kommunen vil benytte seg av lokale kjøp. Et alternativ er å pålegge tilbydere å benytte lokale varer når de er i sesong/det er mulig. Kommunen må da opplyse eventuelle tilbydere om lokale leverandører og kontaktinformasjon til dem. Lokale leverandører må være villige til å inngå kontrakt med tilbyder for å selge produkt gjennom eget system etter kommunens forespørsel. Kommunen skal også inngå lokale rammeavtaler med lokale leverandører. Dette gjelder

spesielt vare- og tjenesteleveranser innen bygg og anlegg. Kommunen oppretter liste over lokale leverandører med kontaktinformasjon som kan legges ved eventuelle utlysinger, eller benyttes som etterspørselsliste ved lokale kjøp.

Bli den første til å kommentere på "Kommune: Pålegg til «utenbys» tilbydere å benytte lokale varer og tjenester"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.