Konkurranse om millionkontrakt ble droppet – ingen grep fra kommunen

Anbud365: Konkurranse om millionkontrakt ble droppet – glipp, sier kommunenOrdfører Per Kr Lunden i Risør kommune er av sin kommunedirektør blitt orientert om regelbruddet i en anskaffelse verd flere millioner (foto: Liv Øvland).

Skriv ut artikkelen

Risør kommune tildelte en kontrakt verd mange millioner uten kunngjøring. De nøyde seg med å forespørre fire leverandører, hvorav en kom med tilbud og fikk kontrakt. En glipp er forklaringen som kommunedirektøren gir kontrollutvalget. Det tok en måned å oppdage glippen. Og nå er det for sent å gjøre noe med det, heter det, – av hensyn til leverandøren, til prisen som ikke var urimelig, som det heter, og at det tross alt var fire leverandører som fikk mulighet til å konkurrere.

Regelbruddet ble oppdaget ved en intern kontroll en måneds tid etter at kontrakten var inngått. Oppdraget var et samarbeid med Risør idrettslag og gjaldt opparbeidelse fire idrettsbaner. Kontrakten som ble inngått var i verdi i overkant av 3,1 mill.

Fire tilbydere ble invitert

I stedet for å kunngjøre kontrakten, valgte kommunen å invitere fire bedrifter i regionen til å komme med tilbud. Ut av dette kom det ett tilbud som lå innenfor pris og leveringsdato, heter det i kommunedirektørens redegjørelse til kontrollutvalget.

Nå er leverandøren i full gang med gjennomføring av arbeidet, utstyr/varer er bestilt og kontrakter med underleverandører er inngått.

Korrekt håndtering ville vært å kansellere utlysningen, for deretter å gjennomføre ny utlysning av tilbudet, etter del 2 i anskaffelsesforskriften, poengterer kommunedirektøren, og konstaterer at dette ikke er gjort. Og han ser alvorlig på at det her er gjort et innkjøp som ikke er i tråd anskaffelsesforskriften.

Hadde regelbruddet blitt oppdaget før, så …

Om internkontrollen hadde oppdaget regelbruddet før arbeidet var påbegynt, utstyr bestilt – og det ikke var inngått avtaler med underleverandører ville det være en selvfølgelig beslutning å iverksette anbud på nytt, konstaterer han, og skriver at det også er en krevende beslutning å la være å avbryte kontrakten når regelbrudd er avdekket.

Men han har like fullt, ut fra en helhetlig vurdering, kommet til at ikke å avbryte kontrakten vil være den mest hensiktsmessige beslutningen i dette tilfelle. Han legger vekt på at kommunen ikke bevisst har gått inn for å utfordre reglementet, og ikke har hatt noen intensjon om å forfordele aktører.

Forsinkelse og ikke urimelig pris

Regelbruddet burde vært fanget opp på et tidligere tidspunkt. Da kunne man kunngjort på nytt eller avbrutt kontrakten med mindre omfattende konsekvenser enn det som er tilfellet pr. nå. Konsekvensene for kontraktør og hans underleverandører anses å være betydelig ved et eventuelt opphør av kontrakten, fremhever han.

I tillegg peker han på at et avbrudd av arbeidet med stor sannsynlighet nå vil innebære ett års forsinkelse i prosjektet, og:

– Videre er det her tale om en (sic!) relativt begrenset beløp for overskridelsen. 4 leverandører har fått anledning til å komme med anbud. Prisen som gjeldende kontraktør har levert vurderes ikke som urimelig, står i det i kommunaldirektørens notat til kontrollutvalget i Risør kommune.

Bli den første til å kommentere på "Konkurranse om millionkontrakt ble droppet – ingen grep fra kommunen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.