Kraftig løft i antall tilbud pr. anskaffelse i Sverige – opp 32% siden 2017

Anbud365: Trendrapport: Slik blir anskaffelsesåret 2024 i SverigeUpphandlingsmyndigheten forventer i sin årsrapport økt fokus for å gjøre det enklere for leverandører å delta i offentlige anskaffelser. Offentlig sektor skal sees på som en attraktiv, stabil og likvid kjøper. Et velfungerende marked med lave terskler for små bedrifter gir forutsetninger for sunn offentlig virksomhet, blir det konstatert i rapporten. På bildet generaldirektør Inger Ek i Upphandlingsmyndigheten (foto: Jenny Drakenlind).

Skriv ut artikkelen

I 2017 ble en negativ trend i antall tilbud pr. offentlige anskaffelse i Sverige brutt. Fra bunnivået det året er antallet frem til 2021 økt med 32% – fra i snitt 4,1 til 5,4 tilbud pr. anskaffelse. Det betyr skjerpet konkurranse. Dette fremgår av statistikk fra Upphandlingsmyndigheten. Størst er interessen for å konkurrere om kontrakter knyttet til IT-tjenester, nesten 17 tilbud pr. anskaffelse. Men i nær 40% av alle anskaffelsene kommer det fremdeles bare inn ett eller to tilbud.

Det er kunngjøringsstatistikk for 2021 som nå foreligger i Sverige. I det året ble over 18 000 anskaffelser, ifølge Upphandlingsmyndighetens tall, kunngjort. Årlig gjøres det kunngjøringspliktige anskaffelser i vårt naboland i øst for drøyt 800 mrd svenske kroner.

Statistikken over antall tilbud baserer seg på kunngjøringer av kontraktstildelinger. For 2021 savnet Upphandlingsmyndigheten etterkunngjøring for 34% av alle kunngjorte anskaffelser. Antall tilbud fremgikk av ca. 9300 kunngjøringer om kontraktstildelinger (m.a.o. etterkunngjøringer).

I snitt 5,4 tilbud pr. anskaffelse

I 2021 kom det i gjennomsnitt inn 5,4 tilbud for hver anskaffelse, fire år tidligere kom det inn i snitt 4,1, en økning på 32%. I regionenes anskaffelser var snittet 8,1 tilbud pr. anskaffelse, i kommunenes 5,2.

Selv om det er økning i antallet tilbud pr. anskaffelser i Sverige, viser det seg at i 40% av anskaffelsene bare kom inn 1 eller 2 tilbud – i 20% av dem bare ett tilbud. I knapt hver tiende anskaffelse ble det innlevert over 10 tilbud. I anskaffelser som gjaldt kjøp av IT-tjenester, kom det i snitt inn 16,9 tilbud pr. anskaffelse.

Også kontrakter til SMB

De foretakene som vant flest konkurranser i 2021 hørte alle hjemme i bygg, anlegg eller teknisk sektor. For en stor del forklares dette med at dette var bransjer der de fleste kunngjøringene forekom i 2021.

Det er de store foretakene som hyppigst leverer tilbud og av den grunn topper de også listene over de som skaffer seg flest offentlige oppdrag. Men også mindre bedrifter kaprer kontrakter – ett av tre tilbud fører til kontrakt, fremgår det av statistikken. Små og mellomstore foretak sto i 2021 til sammen for 68% av tilbudene som førte til kontrakt i 2021.

Verdien av de enkelte anskaffelsene varierer mye. I halvparten av anskaffelsene var verdien mellom en og ti millioner. Bare i 29 anskaffelser løp verdien opp i over en milliard svenske kroner. Drøyt 1300 kunngjorte anskaffelser sto til sammen for 80% av den totale verdien av anskaffelsene i 2021.

Klager

Av de kunngjorte anskaffelsene i 2021 kom det klage på 6,1%, en nedgang fra 7,6% året forut. Talene baserer seg på saker som er avgjort enten i domstolsapparatet eller i første instans i svenskenes administrative domstolsystem, förvaltningsrätten. 9,3% av regionenes anskaffelser ble klagebehandlet, 6,1% av kommunenes og 4,9% av de statlige.

Bli den første til å kommentere på "Kraftig løft i antall tilbud pr. anskaffelse i Sverige – opp 32% siden 2017"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.