Leverandøren lovet over 90% nullutslipp, men gapte for høyt

Anbud365:Leverandøren lovet over 90% nullutslipp, men gapte for høytMoss kommune, her ved kommunedirektør Hans Reidar Ness, har ingen planer om samarbeid med andre kommuner neste gang de skal anskaffe rekvisita og skolemateriell. Utslippserfaringene er ikke gode (foto: Ingeborg Thorsland).

Skriv ut artikkelen

Den store rekvisita-leverandøren gapte for høyt. Det skulle bli 92% nullutslipp fra leveransene første kontraktsår, men det ble det langt fra. Bare litt over halvparten av leveringene gikk med elektriske kjøretøy. Dermed vil ikke Moss kommune forlenge kontrakten og ilegger selskapet dagbøter på en halv million for manglende kontraktoppfyllelse. Leverandøren sier at det rett og slett ble for mange leveringer – man hadde ikke nok kapasitet med elektriske kjøretøy.

Det er Moss Avis som har skrevet om denne saken.

Avtalen med Lyreco ble inngått i 2021. Det var en felles rammeavtale der flere kommuner og Viken fylkeskommune var med. Total verdi var anslått til 62 mill over en fireårsperiode. Moss kommunes del av avtalen var antatt å ha en årlig verdi på 2,5 mill.

Langt bedre enn minimumskravene

Ved kontraktstildelingen, fremholder avisen, forpliktet Lyreco seg til å levere et tilbud som var langt bedre enn minimumskravene i kontrakten. Selskapet forpliktet seg til en nullutslippsandel på 92% første kontraktsår. Fra andre kontraktsår skulle alle leveringer skje med elektriske kjøretøy.

Lyreco hadde krav på seg på å levere statistikk på hvilke kjøretøy som var brukt – helt ned til den enkelte leveranse hvert år. Innrapporteringen fra selskapet viste at de i første kontraktsår gjennomførte 52% av leveringene med elektriske kjøretøy. I de to første månedene av andre kontraktsår var andelen 55%.

Dagbøter

For dette kontraktsbruddet varslet kommunen at man ville ilegge dagbøter, noe som var regulert gjennom kontraktsvilkårene. Dagbøtene beløp seg til slutt til 500 000 kroner.

I brevet der kommunen opprettholdt dagbøtene er kommunen tydelig på at de ikke ønsker å fortsette med Lyreco som leverandør. – Kommunen ser også fram til å få avsluttet inngåtte kontrakt – herunder nødvendig og tidkrevende oppfølging av Lyrecos vedvarende mislighold, heter det bl.a. i brevet, ifølge avisen.

I tilsvaret legger Lyreco bl.a. vekt på at antallet leveranser de hadde utført til alle kommunene som inngikk i avtalen, var langt høyere enn hva man forventet. Dermed kunne man ikke dekke leveringsbehovet med fossilfrie kjøretøy slik man ønsket.

Første gang

Kommunen presiserer at avtalen med Lyreco ikke er sagt opp, men at den utløper. I en ny anskaffelse av kontorrekvisita og skolemateriell har kommunen ikke planlagt samarbeid med andre kommuner. Kommunen har ingen tidligere avtaler som er hevet på grunn av vilkår om fossilfrie kjøretøy.

Bli den første til å kommentere på "Leverandøren lovet over 90% nullutslipp, men gapte for høyt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.