Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 24. novemberAlta kommune, her ved kommunedirektør Oddvar Konst, var en av 25 nominerte i konkurransen om årets Anskaffelsespris i regi av DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). - Selv om vi ikke rakk helt opp, så er vi stolte over nominasjonen, heter det fra kommunen.

Skriv ut artikkelen

7. desember er det klart for høstens siste Anbud365-webinar – et dypdykk ned i Anskaffelsesutvalgets forslag om grønn omstilling. Og har du ikke fått med deg tidligere Anbud365-webinarer – nedenfor er lenker til noen av dem. Ellers: Blåresept-anbud er virkelig i vinden om dagen, Universitetet i Oslo benytter forskningsbaserte kontraktskrav og Bygghåndverk Norge er positiv til forslaget om skjerpet lærlingklausul. Og i Sverige synker antall tilbud pr. anskaffelse. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Fikk du med deg dette?

For de som ikke fikk med seg Anbud365-webinaret med:

Nytt, gratis Anbud365-webinar 7. desember

Torsdag 7. desember tar Thommessen med deg ned i en grundig innføring i hva Anskaffelsesutvalgets forslag knyttet til grønn omstilling egentlig innebærer. Med andre ord, neste uke er det klart for påmelding til høstsemesterets siste Anbud365-webinar – med en av de siste ukers met omtalte bærekraftforslag.

LO må gå foran

Forbundstoppene på kartellkonferansen tror det er i LO-fellesskapet man finner den mest rettferdige grønne omstillingen, skriver frifagbevegelse.no. Dessuten må offentlig sektor være en sterkere pådriver, både gjennom innkjøp, reguleringer og krav, heter det.

Blåresept-anbud (I)

Ti pasientorganisasjoner og Legeforeningen mener det er grunn til å vente at personer med høyere utdanning vil få innvilget individuell refusjon oftere enn andre, dersom den varslede anbudsordningen for legemidler i blåreseptordningen blir innført, melder Dagens Medisin.

Blåresept-anbud (II)

– Vi har anbudsutsatt PrEP tre ganger, og nå er prisen så lav at den nesten ikke kan bli lavere. Før var den på 60.000 kroner i året – nå er kostnaden for et årsforbruk omtrent det samme som for en god flaske vin på byen i Oslo, så det er billig, sier Erik Hviding i Sykehusinnkjøp til Dagens Medisin. PrEP er medisin for å forebygge hivsmitte.

Blåresept-anbud (III)

I fem måneder har Legemiddelverket hemmeligholdt hvilke blåreseptlegemidler de mener er aktuelle for anbudsutsetting. Nå er listen offentliggjort. Den viser at legemidler til en verdi av 1,9 mrd kan komme på anbud. Det kan gi årlige innsparinger på 750 mill, skriver healthtalk.no.

Anskaffelser kan skape vansker

Ensidig innretning av hvilke teknologier som prioriteres, blant annet gjennom offentlige anskaffelser, vil fordyre og forsinke arbeidet med å få ned utslippene. Omstillingen fra fossile energibærere til fornybare løsninger må omfatte alle tilgjengelige teknologier, ifølge Drivkraft Norge i høringssvar på Jernbanedirektoratets utredning «KVU Green».

Har ikke tapt pga bærekraftskrav

– Selv om krav til bærekraft er økende i offentlige anbud, er det vanskelig å vite hvilke kriterier som gjør at vi vinner anbudene. Som leverandør er vi innenfor de fleste kravene til energieffektivitet og andre miljøkrav. Vi er rimelig sikre på at vi ikke har tapt anbud på grunn av krav til bærekraft, sier Bjørn-Osvald Skandsen, adm.dir. i Systemair.

Forskningsbaserte kontraktskrav

Våre kontraktskrav bygger på en forskningsbasert forståelse av hva bærekraft innebærer. Blant våre mange tiltak, har vi satt forskningsbaserte terskelverdier for klimagassutslipp og helse, som sikrer at maten er både sunn og holder seg innenfor 1,5-graders målet, skriver representanter for Universitetet i Oslo i Khrono.

Positiv til skjerpet lærlingklausul

– Skal byggenæringen sikres bedre rekruttering i alle fag og frafallet fra arbeidslivet blant de unge reduseres, er det avgjørende at offentlig sektor benytter sin markedsmakt og sikrer gode læringsarenaer gjennom egne anskaffelser, sier Bygghåndverk Norge om forslaget om skjerpet «lærlingklausul» i offentlige kontrakter, ifølge byggmesteren.no.

Helseplattformen: Ny anskaffelsespolicy

Helseplattformen AS vil nå innføre en ny «policy» for anskaffelser og forretningsetikk etter å ha begått lovbrudd i innkjøp av konsulenttjenester for en halv mrd, ifølge Tidens Krav. En dobling av pengebruken utover den opplyste rammen var en så vesentlig endring at det utgjorde en ulovlig direkte anskaffelse.

Klager inn Norge for ulovlig statsstøtte

To kommersielle omsorgsselskap klager Norge inn for ESA. De mener Norge gir ulovlig statsstøtte til ideelle organisasjoner i helse- og omsorgssektoren. Det er Stendi og Norlandia Care som mener Norge gjør noe ulovlig når de utestenger kommersielle aktører og bare lar ideelle organisasjoner gi anbud på visse helse- og omsorgstjenester.

Eneste tilbyder fikk alle rutene

Samferdselsdepartementet har innstilt Widerøes Flyveselskap AS (Widerøe) på tildeling av kontrakter på totalt 18 FOT-ruter (såkalte forpliktelser til offentlig tjenesteytelse). Widerøe var her eneste tilbyder. På resten av de seks ruteområdene var det to eller flere tilbydere, og kontraktene ble tildelt DAT, Lufttransport og Widerøe tidligere i år.

Trekker seg fra hotellanbud

Levanger Fjordhotell Eiendom AS trekker seg fra en hotell-konkurranse. De mener at prosessen må stanses og startes på nytt. – Det er sterkt kritikkverdig, uprofesjonelt og konkurransevridende at administrasjonen, etter møte med én av to aktører, endrer kriteriene for konkurransen én uke før tilbudsfristen, melder Trønder-Avisa.

Stolt over prisnominasjon

Alta kommune var en av 25 nominerte i konkurransen om årets Anskaffelsespris i regi av DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). – Selv om vi ikke rakk helt opp, så er vi stolte over nominasjonen, heter det fra kommunen. Det er overgangen fra leasede fossilbiler til anskaffelse av el-biler som fikk organisasjonen nominert til prisen.

Ny e-post for anskaffelser

Meløy kommune har tatt i bruk ny e-post adresse for henvendelser og spørsmål om anskaffelser og innkjøp:  Anskaffelser@meloy.kommune.no

Vil ha cyberkrav inn i nye anbud

Trusselen mot energiinfrastrukturen har ført til at EU-kommissær Kadri Simson har gitt «påminnelser» til ministrene i EU-landene om å inkludere cybersikkerhetskrav i nye anbud, skriver energiwatch.no.

Hjelp for å unngå ulovlig eksport

Erhvervsstyrelsen har alene i 2023 fått omkring 800 henvendelser fra virksomheter om eksportregler til sanksjonerende land. En ny hjemmeside skal gjøre det enklere å unngå eksport til land med sanksjoner fra EU og FN, opplyser Erhvervsstyrelsen.

Færre tilbud pr. anskaffelse

Antall tilbud minsker for første gang siden 2017 – til 4,8 per anskaffelse. Det viser statistikk fra Upphandlingsmyndigheten for 2022. Minskningen er 0,7 tilbud per anskaffelse fra toppnivået 5,5 i 2021.

14 byggherrer krever utslippsfrie maskiner

Metroselskabet, Københavns Kommune, Aalborg Kommune, Esbjerg Kommune, Middelfart Kommune og Aarhus Vand er blant de offentlige byggherrer, som fremover vil stille krav om at entreprenører bruker utslippsfrie arbeidsmaskiner, ifølge Center for offentlig-privat innovation.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.