LO: Ny terskelverdi kan gi mer sosial dumping og færre lærlinger

Anbud365: LO: Ny terskelverdi kan gi mer sosial dumping og færre lærlingerLO-sekretær Trude Tinnlund er ikke fornøyd med regjeringens forslag til lærlingforskrift.

Skriv ut artikkelen

– Dette er bekymringsfullt, sier LO-sekretær Trude Tinnlund om regjeringens forslag om mer enn å doble den nasjonale terskelverdien ved offentlige anskaffelser. Hun frykter det kan føre til mer sosial dumping og færre lærlinger.

Regjeringen hever terskelverdien ved offentlige anskaffelser fra 500.000 til 1,1 millioner kroner. Det betyr at grenser mer enn dobles for viktige deler av regelverket for offentlige anskaffelser. Tinnlund frykter forslaget vil uthule arbeidet mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, og føre til at det stilles mindre krav om bruk av lærlinger ved offentlige anskaffelser.

Regjeringen har ute til høring et forslag til forskrift som pålegger det offentlige å stille krav om at det skal være lærlinger i alle offentlige byggeoppdrag. Høringsfristen er 1|6. oktober. Tinnlund mener at forslaget i sin nåværende form har for mange begrensninger til at den er tilfredsstillende.

LO har advart

– LO har ved flere anledninger advart mot at slike begrensinger vil føre til at kravet mister sin gjennomslagskraft når det gjelder å bekjempe arbeidslivskriminalitet samt å få flere lærlingeplasser. Lærlingeklausulen, som kunne vært et godt tiltak, utvannes for mye. Den hevede terskelverdien kommer på toppen, utdyper hun.

LO–kritikken gjelder også for regjeringens forslag om å begrense antall ledd i en leverandørkjede. I forskriften som var på høring tidlig 2016, foreslås terskelverdien å bli satt tilsvarende EØS-terskelverdi. Altfor mange anskaffelser vil dermed kunne bli gjennomført uten at kravet må bli stilt.

– Det er et alvorlig tilbakeslag for regjeringens arbeid mot arbeidslivskriminalitet om dette blir resultatet i de nye forskriftene, sier hun.

Bli den første til å kommentere på "LO: Ny terskelverdi kan gi mer sosial dumping og færre lærlinger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.