Marsjordre til Forsvaret – kjøp mer av lokale SMB-ere i nord

Anbud365: Beredskapshensyn kan tilsi å dele opp rammeavtaler i ForsvaretStortingsrepresentant Hårek Elvenes (t.v.) spurte og forsvarsminister Bjørn Arild Gram svarte – om SMB-eres muligheter for kontrakter i Forsvaret.

Skriv ut artikkelen

Forsvaret skal øke kjøp fra lokale små og mellomstore leverandører i nord. Bl.a. skal bestillerkompetansen opp. Det dreier seg om å benytte regionale rammeavtaler hvor det kan bys på deler av hovedavtalen, eller økt bruk av parallelle rammeavtaler slik at omsetningen spres på flere leverandører. Dette opplyste forsvarsminister Bjørn Arild Gram i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.

Forsvarsministeren fikk spørsmål fra stortingsrepresentant Hårek Elvenes om hvordan statsråden har fulgt opp intensjonene om økt bruk av lokale leverandører og små og mellomstore bedrifter, med konkrete tiltak?

Bakgrunnen er å fine i en stortingsmelding om nasjonal forsvarsindustriell strategi (Meld. St. 17 (2020–2021)). Der understrekes det at forsvarssektoren i større grad bør benytte seg av lokale leverandører og små- og mellomstore bedrifter der forsvarssektoren har sitt daglige virke. Til dette svarte forsvarsministeren at regjeringen bl.a. har fokus på hvordan anskaffelser til sektoren i større grad kan innrettes slik at små og mellomstore bedrifter og lokale og regionale leverandører lettere kan nå frem med leveranser til Forsvaret.

Forsvarets behov er styrende for samhandlingen med andre aktører, understreket han. Samtidig er et godt næringspolitisk grunnlag, bosetting i distriktene og levedyktige lokalsamfunn sentralt for at totalforsvaret skal fungere. Og:

– Når det gjelder spesielt små og mellomstore bedrifter har Forsvaret fått i oppdrag å øke sin involvering og sin bestillerkompetanse etter et nærhetsprinsipp til å omfatte lokale og regionale leverandører i større grad med særlig vekt på Nord-Norge. Dette omfatter utlysning av regionale rammeavtaler hvor det kan bys på deler av hovedavtalen, eller økt bruk av parallelle rammeavtaler slik at omsetningen spres på flere leverandører. Slik kan også mindre bedrifter konkurrere på store avtaler.

Bli den første til å kommentere på "Marsjordre til Forsvaret – kjøp mer av lokale SMB-ere i nord"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.