Gode muligheter til å kjøpe norskprodusert mat i dag, og bedre kan det bli

Anbud365: Gode muligheter til å kjøpe norskprodusert mat i dag, og bedre kan det bliStortingsrepresentant Rasmus Hansson (t.h.) spurte og næringsminister Jan Christian Vestre svarte – om offentlige oppdragsgiveres anskaffelse av norskprodusert mat.

Skriv ut artikkelen

Anskaffelse av norskprodusert lokal mat i offentlige virksomheter skal opp, det er regjeringens ambisjon. Men allerede i dag er det gode muligheter til å legge til rette for lokale og regionale leverandører, f.eks. matprodusenter, ifølge næringsminister Jan Christian Vestre. Anskaffelsesutvalget som er i gang, skal dessuten se om det er mulig å legge enda bedre til rette for lokale leverandører. Krav om at klima- og miljøhensyn skal vektes med minimum 30% i offentlige anskaffelser kan også øke graden av norskprodusert mat i offentlige anskaffelser.

Næringsministeren svarte på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Rasmus Hansson. Han ville vite om statsråden tenkte på å treffe tiltak slik at det offentlige bidrar til økt norsk matproduksjon og selvforsyning ved å etterspørre og kjøpe en vesentlig større andel norskprodusert mat.

Vestre slo i sitt svar fast at regjeringen har ambisjon om å øke bruken av norskprodusert lokal mat i offentlige virksomheter. Men, allerede i dag har offentlige oppdragsgivere gode muligheter for, gjennom sine anskaffelser, å legge til rette for lokale og regionale leverandører, for eksempel matprodusenter. Blant annet har oppdragsgiver vid adgang til å oppstille krav og kriterier i anskaffelsesprosessen som er knyttet til miljø og bærekraft. Oppdragsgiver har også adgang til å vektlegge kvalitet over pris i den enkelte anskaffelse. – Disse forholdene kan i enkelte tilfeller være til fordel for norskprodusert mat, slo næringsministeren fast.

Dele opp i delkontrakter

Han pekte også på at oppdragsgivere etter dagens regelverk i tillegg har plikt til å vurdere å dele opp større anskaffelser i delkontrakter. Formålet er å sikre gode tilbud og et konkurransedyktig leverandørmarked også i fremtiden, men det kan også bidra til å legge til rette for små og mellomstore bedrifter, slik lokale leverandører gjerne er. Dersom anskaffelsen ikke deles opp, skal dette begrunnes i anskaffelsesdokumentene.

Regjeringen ønsker imidlertid å legge enda bedre til rette for lokale og regionale leverandører, fremholdt han i sitt svar. Regjeringen vil sikre at statlige og kommunale anskaffelser er utformet slik at lokale og regionale leverandører kan delta i konkurransen om hele eller deler av oppdraget. Dette er bakgrunnen for at Anskaffelsesutvalget skal vurdere endringer i anskaffelsesregelverket som sikrer at offentlige anskaffelser har en utforming og størrelse som gjør det mulig for lokale og regionale aktører å delta i konkurransen om hele eller deler av oppdraget, og adgangen til å velge lokale og regionale leverandører, innenfor det EØS-rettslige handlingsrommet.- Anskaffelsesutvalget skal behandle denne delen av mandatet i sin andre delrapport, som skal leveres i mai 2024, opplyste Vestre.

Vekting av klima- og miljøhensyn

Også andre regelverksprosesser på anskaffelsesområdet kan øke graden av norskprodusert mat i offentlige anskaffelser, slo han fast, og pekte på at regjeringen vil innføre krav om at klima- og miljøhensyn skal vektes med minimum 30% i offentlige anskaffelser og høyere der det er relevant. – Et høringsnotat med tre ulike forslag til en slik regel var på høring frem til 8. mars 2023, og høringsinnspillene er nå til vurdering i departementet, konstaterte næringsminister Jan Christian Vestre.

Bli den første til å kommentere på "Gode muligheter til å kjøpe norskprodusert mat i dag, og bedre kan det bli"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.