Pangstart for nytt innkjøpssenter, første avtale sparer staten for 90 mill årlig

Anbud365: Pangstart for nytt innkjøpssenter, første avtale sparer staten for 90 mill årligKommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, leder av Politiets fellestjenester, direktør Helge Clem og Difi-direktør Steffen Sutorius (fra venstre) – alle godt fornøyde med den første, statlige fellesavtalen i regi av Statens innkjøpssenter.

Skriv ut artikkelen

Debuten til Statens innkjøpssenter er upåklagelig: Sparer staten for nær 90 mill. i årlig på sin første fellesavtale. Det er om lag 20% lavere priser enn virksomhetene har hver for seg. Avtalen gjelder forbruksmateriell som kontorrekvisita og renholdsprodukter, og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er fornøyd: – Det viser, sier han, at felles innkjøp for staten har vært et godt grep som både kutter unødvendige kostnader i det offentlige og frigjør ressurser til viktige samfunnsoppgaver.

Statens innkjøpssenter i Difi har nå gjennomført den første konkurransen om felles innkjøp. I dag har Difi meddelt tre leverandører ( Staples Norway AS, Lyreco Norge AS og Maske AS) at de vant konkurransen om å levere forbruksmateriell til 190 statlige virksomheter. Den årlige verdien av avtalen er estimert til mellom 350 og 500 millioner kroner.

I tillegg til de 90 mill årlig prisbesparelsene vil felles innkjøp spare staten for store transaksjonskostnader og frigjøre tid og ressurser hos virksomhetene, som de kan bruke på andre viktige innkjøp, heter det i en melding fra Difi.

Store volumer

Kjetil Østgård, som leder Statens innkjøpssenter, forteller at hovedårsaken til besparelsene rett og slett er at volumene er store.  –Handler du mye får du bedre priser enn om du handler lite. Og når du handler på vegne av store deler av staten, handler du ganske mye, sier han.

Statens innkjøpssenter ble etablert 1. januar 2016 og koster 12,5 millioner i året å drifte. – Jeg er selvsagt fornøyd med at det ser ut som vi allerede på den første avtalen sparer det offentlige for 7-8 ganger mer enn den årlige kostnaden for å drive Statens innkjøpssenter. Og dette er bare den første avtalen, sier Difi-direktør Steffen Sutorius.

Og det er flere avtaler på gang. Snart skal Statens innkjøpssenter velge hvem som skal levere reisebyråtjenester til staten. Deretter følger avtaler om felles innkjøp av telefonitjenester, internrevisjon, PC-er og mobiltelefoner. Når alle disse avtalene er i full drift, vil de totale innsparingene bli vesentlig høyere.

Politiet sparer mest

Den enkeltvirksomheten som vil spare aller mest på felles innkjøp av forbruksmateriell er Politiet. Sammenlignet med tidligere års forbruksmønster anslår Difi at politiet kan spare inntil 10 mill kroner årlig på avtalen. Politiets fellestjenester håndterer anskaffelsen av disse produktene for politietaten i dag, og har sammen med andre store virksomheter deltatt i hele innkjøpsprosessen, fra strategi til valg av leverandører. Direktør Helge Clem er fornøyd med å spare penger: – Vi er glade for å få frigjort tid og ressurser som vi kan bruke på politispesifikke anskaffelser og mer strategisk arbeid, som vi tidligere har vært presset på, sier direktøren.

Da konkurransen om forbruksmateriell ble kunngjort, anslo Statens innkjøpssenter at den første avtalen ville bidra til å spare minst 20-40 millioner kroner årlig. Det vil bli 90 mill i året, og statsråd Sanner gleder seg.

Avtalene kan ikke signeres før karensperioden er gått ut etter 10 dager. Difi er forberedt på at det kan komme klager som kan forsinke prosessen. Klager vil bli behandlet raskt og i tråd med regelverket, slik at avtalene kan signeres og tas i bruk så snart som mulig.

Bli den første til å kommentere på "Pangstart for nytt innkjøpssenter, første avtale sparer staten for 90 mill årlig"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.