Regjeringen: Løsning for «like vilkår»-tvist med EFTAs overvåkingsorgan

Anbud365: Regjeringen Løsning for «like vilkår»-tvist med EFTAs overvåkingsorgan- Det foreslås ingen generelle tiltak om utskilling av virksomhet til egne selskaper eller generelle regler om skatteplikt. Løsningen med sektorvis gjennomgang er forholdsmessig og målrettet, sier Iselin Nybø (foto: Marte Garmann).

Skriv ut artikkelen

ESA (EFTAs overvåkingsorgan) mener Norge bryter med EØS-reglene om ulovlig statsstøtte ved at offentlige organer får skattefritak og har konkursimmunitet når de konkurrerer i samme marked som private aktører. Regjeringen vil løse saken med sektorvise tiltak fremfor generelle tiltak som kan slå uhensiktsmessig ut, fremgår det av en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).

Regjeringen har i brev til ESA av 3. mai 2021 foreslått denne løsningen, og legger opp til dialog med ESA fremover om hvilke sektorer og aktiviteter som skal være del av denne sektorgjennomgangen.

Regjeringen foreslår m.a.o. ikke en generell regulering av skatteplikt eller krav om separate regnskap, men en sektorgjennomgang med sikte på regulering av de aktivitetene og sektorene der det er behov. Det skal gjøre at svømmehallene på skolene fremdeles kan være åpne på kveldene og helgene til rimelige priser, og at det er mulig for kommunene å leie ut en asfalthøvler eller andre lignende gjenstander til innbyggerne. Men det betyr også at det kan komme nye reguleringer på enkelte store områder som håndtering av næringsavfall, parkering og bredbånd.

Det hender at offentlige og private aktører konkurrerer i det samme markedet. Dette kan være at videregående skoler i tillegg til den ordinære yrkesfaglige utdanningen for maritime fag tilbyr kommersielle sikkerhets- og beredskapskurs til fiskeri- og offshorenæringen, kommuner samler inn og håndterer næringsavfall i konkurranse med private eller at den kommunale etaten som kontrollerer drikkevannet i tillegg tilbyr andre laboratorietjenester på det åpne markedet.

Bakgrunnen for ESA-saken

Det offentlige (kommuner, fylkeskommuner, staten og helseforetakene) betaler i utgangspunktet ikke skatt og kan ikke gå konkurs. Dette kan gi dem en fordel når de tilbyr tjenester i konkurranse med private aktører. På bakgrunn av dette åpnet EFTAs overvåkningsorgan (ESA) i 2013 en sak og ba i 2015 norske myndigheter vurdere å innføre en plikt til å skille ut denne type økonomisk aktivitet i selskaper som betaler skatt og kan gå konkurs.

Regjeringen er opptatt av at det skal være like konkurransevilkår for private og offentlige aktører når de opererer i samme marked, men mener at det å innføre en slik regel som ESA foreslo verken er ønskelig eller riktig. Det samme gjelder Hjelmeng-utvalgets anbefaling. Kartlegginger har avdekket at omfanget av økonomisk aktivitet er mindre enn tidligere antatt, og at problemet ikke er like stort og utbredt som tidligere antatt sett opp mot EØS-reglene om offentlig støtte.

Mye av denne aktiviteten er knyttet til sektorer som allerede er regulert for å tilpasse seg kravene i EØS-retten, og større økonomisk aktivitet er ofte utskilt i selskaper som betaler skatt og kan gå konkurs.

Bli den første til å kommentere på "Regjeringen: Løsning for «like vilkår»-tvist med EFTAs overvåkingsorgan"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.