Sier nei til arbeidsforberedende trening på anbud

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 9. februarAnskaffelse av anbudsutsatte tiltak må også få en sterkere grad av forutsigbarhet for leverandørene, skriver ASVL Arbeidsgiverforeningen for Vekstbedriftene, her ved sin direktør, Dag Sandvik, til Regjeringen.

Skriv ut artikkelen

Arbeidsforberedende trening må ikke settes ut på anbud. Motstanden mot anbud skriver seg fra et ønske om å opprettholde et stabilt tilbud for dem tiltaket er til for. Det slår Arbeidssamvirkenes landsforening (Asvl) fast i ulike høringsinnspill. Regjeringen har luftet at det kan være aktuelt å utrede en slik anskaffelsesform.

I et oppslag på nettsiden forteller Arbeidssamvirkenes landsforening (Asvl) om ulike høringer foreningen nylig har laget innspill til. Det gjelder utredningene Norge mot 2025 og fra Sysselsettingsutvalget.

I artikkelen på nettsiden heter det at også politikken knyttet til anskaffelser av arbeidsmarkedstiltak er viktig for ASVL, og at høringssvarene gjenspeiler dette.

Ikke ut på anbud

Regjeringen ønsker å utrede den fremtidige organiseringen av arbeidsmarkedstiltak, og anskaffelsesform vil kunne bli et tema i utredningen. – Vi er, slår ASVL fast, opptatt av Arbeidsforberedende trening ikke settes ut på anbud. Vår motstand mot anbud skriver seg fra et ønske om å opprettholde et stabilt tilbud for dem tiltaket er til for. Det er derfor vi også er skeptiske til økt bruk av frivillighet, slik regjeringen åpner for.

Etter ASVLs syn kan ikke tjenestetilbudet til samfunnets mest utsatte arbeidssøkere baseres på dugnadsånd, frivillighet og aktører med kort tidshorisont. Denne gruppen arbeidssøkere er avhengig av at det finnes et stabilt tilbud over tid. Slik ASVL ser det, bør samfunnet derfor legge til rette for at arbeidsmarkedstjenester primært tilbys av offentlig eide bedrifter i den enkelte arbeidssøkers lokalsamfunn. Vekst- og arbeidsinkluderingsbedriftene opererer etter en kravspesifikasjon fra NAV, noe som sikrer at personer med behov for omfattende bistand, får et kvalitativt godt tilbud der de bor.

Sosiale entreprenører

Utredningen Norge mot 2025 peker på behovet for innovative anskaffelser av arbeidsmarkedstiltak. I stortingsmeldingen Meld. St. 6 (2020-2021) er det en uttalt intensjon om å åpne for mer frivillighet. Stortingsmeldingen holder også døren åpen for kommersielle aktører. ASVL har merknader i den anledning, bl.a. at foreningen deler oppfatningen om at sosiale entreprenører kan utgjøre et kreativt supplement til arbeidsmarkedstjenestene.

Bli den første til å kommentere på "Sier nei til arbeidsforberedende trening på anbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.