SMB Norge: Enklere regler kan dempe innblanding i anskaffelsesprosessen

Anbud365: SMB Norge Enklere regler kan dempe innblanding i anskaffelsesprosessenEt enklere regelverk vil være bra for særlig de små tilbyderne da disse som oftest ikke har råd til å bruke advokat i anbudsprosessen, mener advokat Hedvig Svardal i SMB Norge.

Skriv ut artikkelen

Regelverket for offentlige innkjøp er så komplisert at selv innkjøpere har problemer med å bruke regelverket på fornuftig måte. Det er med all sannsynlighet forklaringen på at påvirkning fra leverandør-advokater underveis i anskaffelsesprosessen er tiltagende. Utviklingen tyder på at regelverket bør forenkles slik at innkjøpere ikke så lett kan trå feil, ifølge advokat Hedvig Svardal i SMB-Norge til Anbud365.

Anbud365 har tatt opp en tiltagende praksis, nemlig at leverandører benytter advokater til – tilsynelatende – å presse innkjøpere i det offentlige underveis i anbudskonkurranser av ulikt slag. Flere innkjøpere har skrevet til oss og bedt oss om å rette søkelyset på dette fenomenet, beskrevet slik av denne innkjøper-representanten:

Økt bruk av advokater

«… stadig økende bruk av advokater fra leverandørene sin side, for å få avlyst konkurranse, avvist konkurrenter, eller omgjort tildelinger, sett opp mot hvordan denne stadig økende advokatinnblandingen påvirker resultater, kostnader og gjennomføringen av offentlige anskaffelser.»

Og et eksempel:

«…. fått advokatbrev som rett ut sier at det er gjort alvorlige feil i en anskaffelse (ikke engang i evalueringen / valg av leverandør, men at tildelingskriteriet f.eks. i seg selv er ulovlig), og at vi må tildele avtalen til deres klient»

SMB Norge

Både NHO, Virke, SMB-Norge og KS Anskaffelseforum er bedt om å kommentere denne praksisen. Så langt er NHOs synspunkt publisert i saken «NHO vil ha god dialog, ingen krumspring i anskaffelsesprosessen».

Til Anbud3655 sier advokat i SMB Norge, Hedvig Svardal at årsaken til denne praksisen med all sannsynlighet er at regelverket for offentlige innkjøp er så komplisert at selv innkjøpere har problemer med å bruke regelverket på fornuftig måte. Og:

– Utviklingen tyder på at regelverket bør forenkles slik at innkjøpere ikke så lett kan trå feil. Et enklere regelverk vil være bra for særlig de små tilbyderne da disse som oftest ikke har råd til å bruke advokat i anbudsprosessen, ifølge Svardal i SMB Norge.

Bli den første til å kommentere på "SMB Norge: Enklere regler kan dempe innblanding i anskaffelsesprosessen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.