Slår alarm: Får ikke lokale bedrifter kontrakter, kan det ramme beredskap

Anbud365: Slår alarm Får ikke lokale bedrifter kontrakter, kan det ramme beredskapTrine Stenvold, daglig leder i Fauske Næringsforum, er en av mange i Næringsarena Nord som reagerer på at det settes alt for lite krav til lokal handel i anbud gjennom offentlige anskaffelser, skriver Saltenposten.

Skriv ut artikkelen

To store, aktuelle anbud gjør at nord-norsk næringsliv trykker på alarmknappen. I en uttalelse fastslår deres sammenslutning, Næringsarena Nord, at det her bare dreier seg om laveste pris. Når bærekraft og miljøavtrykk ikke er lagt vekt på, fører dette til at lokale varer fra nord-norske leverandører ikke når opp. Og da vil de heller ikke være øvd og trent for å håndtere beredskapssituasjoner når det er nødvendig, heter det.

Næringsarena Nord er en sammenslutning for 14 næringsforeninger i Nord-Norge, og representerer de aller fleste bedriftene i landsdelen. I en uttalelse gir sammenslutningen uttrykk for bekymring for lokale nord-norske matprodusenters muligheter til leveranse av bærekraftig og kortreist mat i store offentlige anbud. 

Store anbud

I det siste er det kunngjort et anbud på vegne av 16 kommuner i Nord-Norge som skal gjøre felles innkjøp. Et annet anbud dreier seg om leveranser av både løpende forsyninger og kriselager av stridsrasjoner til Forsvaret, der det riktig nok ikke – i skrivende stund – er en avklaring ennå. Kontrakten med en Tromsø-bedrift er løpt ut.

Begge anbudene er rettet mot grossister, men vil få stor betydning for kortreiste lokale råvare- og matprodusenter i landsdelen. Avgjørende for nordnorske matprodusenter og tilvirkningsbedrifter når anbud legges ut, er hva det legges vekt på blant kravene.

Ikke noe annet enn pris

– Tildelingskriteriene innehar, så vidt Næringsarena Nord kan lese, ingen annen vekting enn pris. Dette medfører at bærekraft og miljøavtrykk er ikke vektlagt og vil derfor resultere i at lokale varer fra nord-norske leverandører vil ikke bli foretrukket, konstateres det i uttalelsen.

Det står heller ikke noe om hvor stor andel av produktene skal være fra nord-norske råvareleverandører. Det betyr at potet, kjøtt, gulrot, fisk og andre varer som produseres i nord med kort transport, og dermed mindre miljøavtrykk, med lokal verdiskaping og søkelys på bærekraft ikke vil bli foretrukket av grossist i anbudet, fremholder Næringsarena Nord.

Bygge ned eget næringsliv

Det fremholdes at den store konsekvensen av å ikke legge vekt på bærekraft og lokal mat fra nord, er at man på sikt bygger ned eget næringsliv og kanskje til og med arbeidsplasser i egen kommune.  Hvis lokale og regionale bedrifter ikke når opp i konkurransene, vil de heller ikke være øvd og trent for å håndtere beredskapssituasjoner når det er nødvendig. Og ettersom de ikke har kontrakter med offentlige aktører, er de ikke nødvendigvis ressurser for myndighetene når krisen inntreffer.

Kommunene bør sette seg inn i handlingsrommet de har for å kunne handle lokalt, poengterer Næringsarena Nord i sin uttalelse, og ikke overlate hensyn til beredskap i landsdelen til uavhengige grossister som ikke nødvendigvis har dette som sitt fokusområde.

Bli den første til å kommentere på "Slår alarm: Får ikke lokale bedrifter kontrakter, kan det ramme beredskap"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.