Vil åpne øynene for lokale småbedrifters muligheter for å kapre forsvarskontrakter

Anbud365: Vil åpne øynene for lokale småbedrifters muligheter for å kapre forsvarskontrakterVadsø-bedriften Birger Mietinen AS, her ved Geir Olav Næss, daglig leder, var i fjor på samling i regi av Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret i Troms og Finnmark. Der fikk Næss rede på et anbud, som bedriften senere vant. Han forteller at denne typen arrangement og kompetansehevingstiltak ble en øyeåpner og var avgjørende for at de faktisk leverte tilbud i denne anbudskonkurransen (foto: Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK).

Skriv ut artikkelen

Nå er det klart for et nytt fremstøt for å få lokale små og mellomstore bedrifter i Troms og Finnmark til å engasjere seg og by på anbud i forbindelse med byggingen ved Finnmark landforsvar. Denne gangen har samlingen som skal gjennomføres, hovedfokus på SMB-ene og beredskap. På tilsvarende samlinger tidligere har de fremmøtte også fått rede på aktuelle anbud, og ved forrige samling endte det med at en mindre Vadsø-bedrift kapret en byggekontrakt med Forsvaret.

De tre siste årene har Troms og Finnmark fylkeskommune i samarbeid med Sápmi næringshage AS, NHO/NHO Arktis og Forsvarsbygg jobbet målrettet for å få flere lokale små og mellomstore bedrifter inn i forsvarsmarkedet. Prosjektet ble etablert i juni 2020 og er 3-årig. Inneværende prosjektperiode avsluttes juni 2023. Prosjektet har som formål å bidra til å øke den lokale verdiskapningen gjennom re-etableringen av Finnmark landforsvar og Forsvarets tilstedeværelse i regionen.

Fylkeskommunen har over lengre tid hatt fokus på økte lokale og regionale ringvirkninger gjennom Forsvarets tilstedeværelse. Mobilisering og kompetanseheving blant små og mellomstore bedrifter (SMB) har vært sentrale virkemidler. Helt siden vedtaket om reetablering av Finnmark landforsvar i 2017 har det vært et sterkt ønske om at investeringer skulle gi ringvirkninger til lokalt næringsliv. Det investeres for nærmere 1,5 milliarder kroner for Finnmark landforsvar, ifølge Forsvarsbygg.

Ny mulighet for lokale SMB-er

Små og mellomstore bedrifter får 3.-4. mai en ny sjanse til å bli kjent med mulighetene som byr seg i forsvarsmarkedet generelt – og som følge av oppbyggingen av Finnmark landforsvar (FLF).  I denne runden blir det økt fokus på små og mellomstore bedrifters rolle i beredskapssammenheng. I tillegg blir deltakerne bedre kjent med regelverket for offentlige anskaffelser, muligheter i forsvarsmarkedet, kommende konkurranser og erfaringer fra andre leverandører.

Totalentreprenør Birger Mietinen AS fra Vadsø ble f.eks. på den forrige temasamlingen høsten 2022 oppmerksom på en anbudskonkurranse i regi av Forsvarsbygg, som har ansvaret for anbudskonkurransene i forbindelse med re-etableringen av FLF ved Porsangmoen leir. Den konkurransen kastet bedriften seg på og vant. Totalentreprenøren begynte å arbeide ved Garnisonen i Porsanger rett over påske.

Rett kompetanse er viktig

Det er viktig å inneha riktig kompetanse for å lykkes i forsvarsmarkedet og det øvrige offentlige markedet. Dette gjelder spesielt de minste bedriftene. Temasamlingene bidrar til å heve kompetansen samtidig som det kan være en døråpner for at flere bedrifter vinner frem i forsvarssektorens anbudskonkurranser, fremgår det av omtalen av den kommende samlingen.

Nå er tiden inne for at det også kommer flere lokale små og mellomstore bedrifter inn på avtaler for levering av varer og tjenester gjennom drifts- og rammeavtalen til forsvarssektoren.  Selv om Finnmark landforsvar har liten påvirkning på hvem som skal levere, så kan de legge til rette for at så mange som mulig vet om muligheten og behovene de har, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Vil åpne øynene for lokale småbedrifters muligheter for å kapre forsvarskontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.