Rapport: Offentlige oppgaver for 500 mrd ennå ikke satt ut til private

Anbud365: Rapport: Offentlige oppgaver for 500 mrd ennå ikke satt ut til privateNasjonen går glipp av store gevinster og kvalitetsforbedringer, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Hovedorganisasjonen Virke.

Skriv ut artikkelen

En ny rapport fra Oslo Economics viser at bare 15 % av oppgaver som er egnet for å settes ut til private, er satt ut i dag, mens markedet er på ytterligere 500 milliarder. Det er Hovedorganisasjonen Virke som har bestilt arbeidet. I en kommentar på Virkes nettside heter det at vi er elendige på å la private slippe til som tjenesteleverandører  og at offentlig pengebruk i Norge vil bli en gigantisk luksusfelle om det ikke tas grep.

Rapporten «Samfunnsøkonomiske gevinster ved økt bruk av private tjenesteytere» er utarbeidet av Oslo Economics på vegne av Virke. Rapporten har tatt for seg utvalgte områder innenfor offentlig sektor hvor man kan ha private leverandører, slik som sykehjem, hjemmetjenester, matleveranser, fysisk aktivitet, kunde- og callsentre, regnskap og lønn.

Offentlig forvaltning består av statsforvaltningen og kommuneforvaltningen og har samlede lønnskostnader på 470 milliarder kroner. Offentlige innkjøp var i 2016 på 368 milliarder kroner.

Potensial på 500 mrd

Oslo Economics legger i sin rapport til grunn at rundt 25 prosent av oppgavene i offentlig sektor innebærer myndighetsutøvelse. – Dette tilsier, heter det, at oppgaver for om lag 630 milliarder kroner kunne vært satt ut til private. Vi estimerer at oppgaver for litt over 100 milliarder kroner er satt ut til private i dag. Det er dermed potensial for ytterligere bruk av private aktører på over 500 milliarder kroner.

Bare ved å ta i bruk flere private tilbydere av hjemmetjenester, som hjemmesykepleie, vil dette kunne gi over 4 milliarder kroner i årlige besvarelser.

Luksusfelle

Offentlig pengebruk i Norge vil bli en gigantisk luksusfelle om det ikke tas grep, skriver Virke på sine nettsider. Rapporten viser, heter det, at vi er elendige på å la private slippe til som tjenesteleverandører. – Her går nasjonen glipp av store gevinster og kvalitetsforbedringer, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Hovedorganisasjonen Virke.

For å møte utfordringene fremover er det nødvendig å effektivisere offentlig sektor og øke arbeidsinnsatsen. Konkurranse og bruk av private aktører kan være et virkemiddel for å oppnå en mer effektiv offentlig forvaltning, skriver Oslo Economics, og fremholder:

Tette velferdsgap

– For å møte utfordringene fremover er det nødvendig å effektivisere offentlig sektor og øke arbeidsinnsatsen. Dersom man ved bruk av konkurranse reduserer utgiftene knyttet til disse oppgavene, vil det kunne bidra til å dekke noe av inndekningsbehovet. Våre beregninger tilsier at man vil tette velferdsgapet dersom utgiftene knyttet til konkurranseegnede oppgaver reduseres med 0,8 prosent hvert år frem til 2060, mens velferdsgapet halveres dersom man reduserer utgiftene med 0,4 prosent årlig. Dette er beregninger som ikke vurderer øvrige virkninger på økonomien som følger av reduserte offentlige utgifter.

Bli den første til å kommentere på "Rapport: Offentlige oppgaver for 500 mrd ennå ikke satt ut til private"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.