Arbeidstilsynet på hugget, øker anskaffelsestilsynet neste år

Anbud365: Arbeidstilsynet på hugget, øker anskaffelsestilsynet neste årBergen kommune, Innkjøp konsern, har nylig hatt Arbeidstilsynet på besøk. Men hos innkjøpssjef Birgitte Gullestad fant ikke tilsynet noe å sette fingeren på - intet brudd på regelverket som det er nødvendig å følge opp med pålegg om retting, som det heter.

Skriv ut artikkelen

Neste år øker Arbeidstilsynet sin tilsynsaktivitet på området offentlige anskaffelser. Og det er særlig fylkeskommuner og statlige virksomheter oppmerksomheten rettes mot. Dette bekrefter seksjonsleder i Arbeidstilsynet, Mette Bakkerud Lundeland, overfor Anbud365. Erfaringsmessig er det gjerne pålegg knyttet til manglende oppfølging – mangel på rutiner for kontroll – som slike tilsyn ender med. Men Bergen kommune hadde alt i orden. Et bakteppe for tilsynsaktiviteten er selvsagt regjeringens krystallklare krav om kamp mot sosial dumping.

Arbeidstilsynet har gjennom flere år gjennomført tilsyn rettet mot offentlige oppdragsgivere. Målsettingen er at offentlige oppdragsgivere følger opp lønns- og arbeidsvilkår ved anskaffelser.

– For å bidra til økt kunnskap på dette området har vi også, i samarbeid DFØ, laget en veileder og webinar, opplyser Bakkerud Lundeland. Det de erfaringsmessig særlig varsler og gir pålegg om, gjelder manglende oppfølging av kontraktene (rutine for kontroll). Hun forteller også at de for neste år planlegger økt tilsynsaktivitet og vil særlig ha fokus på fylkeskommuner og statlige virksomheter.

Digitalt besøk

Bergen kommune er blant de som nylig har hatt Arbeidstilsynet «på besøk» – i digital forstand. Hensikten med tilsynet var å kontrollere om offentlige oppdragsgiver bidrar til at arbeidstakere i virksomheter som utfører tjenester og bygge- og anleggsarbeider på vegne av det offentlige, ikke har dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som følger av gjeldende allmenngjøringsforskrifter eller landsomfattende tariffavtaler.

Hovedtema for tilsynet var:

  • hvordan virksomheten gjennomfører nødvendig kontroll med inngåtte kontrakter
  • hvem virksomheten inngår kontrakter med
  • innholdet i kontraktene knyttet til lønns- og arbeidsvilkår

Tilsynet bad om å få tilsendt eksempler på kontrakter som virksomheten har inngått innenfor områdene: Bygg- og vedlikehold, renhold, renovasjon og helse og sosial. I tillegg en beskrivelse av hvordan virksomheten gjennomfører kontroll med lønns- og arbeidsvilkår. Kommunen gjorde dessuten selv rede for hvordan de oppfyller de krav forskriften gir dem.

Alt i orden i Bergen

Og i Bergen kommune fant ikke tilsynet fant noe å sette fingeren på – intet brudd på regelverket som det er nødvendig å følge opp med pålegg om retting.

I begynnelsen av november i år lanserte Regjeringen første etappe av Norgesmodellen. I første omgang er det et forslag som er på høring, men det er vel liten tvil om at Regjeringen mener alvor. Og det er allerede en forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontakter som skal følges opp. Neste fase av Norgesmodellen kommer dessuten til å dreie seg om at oppdragsgiverne må forbedre oppfølgingen av sine kontrakter.

Bli den første til å kommentere på "Arbeidstilsynet på hugget, øker anskaffelsestilsynet neste år"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.