Byggherrer på innovasjonsjakt fikk solenergi-løsninger til plusshus

Anbud365: Byggherrer på innovasjonsjakt fikk solenergi-løsninger til plusshusUndervisningsbygg i Oslo fikk inn ti tilbud i sin ide- og designkonkurranse, som er et av de første stegene i en prosess som bla. a omfatter innovativ anskaffelse. På bildet adm. dir. Rigmor Hansen i Undervisningsbygg KF (Foto: Undervisningsbygg).

Skriv ut artikkelen

Fem selskaper slapp gjennom nåløyet i en ide- og designkonkurranse, der løsningene etter hvert skal danne grunnlag for innovative anskaffelser, melder Nasjonalt program for leverandørutvikling. Formålet med konkurransen var å få frem forslag til smart lagring og bruk av solenergi i sine kommende plusshus. Det var Undervisningsbygg KF i Oslo som gjennomførte designkonkurranse konkurransen, men en rekke statlige og kommunale byggherrer skaldra nytte av resultatene.

Det ble fem vinnerne er Norwegian Green Energy Solutions, eSmart Systems, InCube, ÅF Engineering og Sweco. Løsningsforslagene varierte fra smart energistyring basert på prognoser og måledata, via gjenbruk av elbilbatterier og hydrogenproduksjon, til helhetlig tankegang for hvordan en energiproduserende skole kan bidra til energiforsyning i lokalsamfunnet eller bydelen de er en del av. I disse løsningsforslagene ligger det grønne og økonomisk fornuftige muligheter for landets undervisningsbyggherrer.

Mange er med

Ide- og designkonkurransen er imidlertid bare et første steg. Undervisningsbygg Oslo KF fører an, men disse er også med: Statsbygg, Vestfold fylkeskommune, Østfold fylkeskommune, Oslo kommune/Omsorgsbygg KF, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Akershus fylkeskommune Eiendom FKF, Sarpsborg kommune og Oppegård kommune. Nasjonalt program for leverandørutvikling med støtte fra Difi legger til rette for denne innovative fellesanskaffelsen.

Deltakerne i prosessen skal i det videre bl.a. få faglig påfyll fra NVE, Solenergiklyngen og ikke minst ENOVA når det gjelder finansieringsmuligheter. Nå følger etter hvert innovative anskaffelser, konkretisering av løsninger, og ikke minst den potensielle skaleringen.

Produserer energi

En rekke offentlige virksomheter har energiproduserende bygg med solceller på bygningskroppen og ved etablering av store solcelleanlegg på tak og/eller fasader, vil det bli produsert mye energi som bygget selv ikke har behov for. Bygg kan levere ut på nett opp til 100 kW, men på solfylte ettermiddager, helger og ferier kan det være risiko for at det produseres energi over denne grensen. Det er på bakgrunn av dette at de interesserte nå står samlet og stiller krav til smarte løsninger innen både lagring og smart bruk av energien som produseres. For å realisere dette må det legges et utviklingsløp i tillegg til å se på hindringer i eksisterende rammevilkår og regler.

Grunnideen med å forene krefter på denne måten er å komme raskere fra enkelpiloter til skalerbare løsninger, heter det på offentligeanskaffelser.no. Det gjør man fordi etterspørselen er drivkraften for innovasjonen, samtidig som leverandørene har et større volum å produsere for fra start. I tillegg kommer at både erfaringene høstes av flere virksomheter, og forbedringer kan gjøres parallelt. Fellesinitiativet vil også ha større påvirkningskraft til å endre på noen av begrensningene i gjeldende regelverk, enn om hver enkelt aktør forsøker på dette isolert.

Rom for nye løsninger

Dette er både nyttig og nødvendig innsikt for de offentlige byggherrene når de i sin tur skal be leverandørene om de gode løsningene, ifølge innovativeanskaffelser.no. Å legge til rette for grønn innovasjon handler ikke bare om å sette klimakrav, men å sette de på en fornuftig måte som samtidig gir rom for nye løsninger og innovasjon.

Bli den første til å kommentere på "Byggherrer på innovasjonsjakt fikk solenergi-løsninger til plusshus"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.