Anskaffelser av velferdstjenester bør oppmuntre til nytenkning

Anbud365: Anskaffelser av velferdstjenester bør oppmuntre til nytenkningForeningen Vårdföretagarna i Sverige har laget valgmanifest i forbindelse med høstens riksdagsvalg – om velferdstjenester. På bilder Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör for Vårdföretagarna.

Skriv ut artikkelen

Anskaffelser av velferdstjenester bør utformes slik at de oppmuntrer til fleksibilitet og nytenkning. Evaluering av slike anskaffelser skal rette oppmerksomheten på resultatet, ikke formene, for å gi rom for nye løsninger og innovasjoner. Dette er en utvikling som bør støttes, ikke hindres, skriver foreningen Vårdföretagarna i sitt ferske valgmanifest.

Til høsten er det riksdagsvalg i Sverige, og i den forbindelse har foreningen Vårdföretagarna laget sitt valgmanifest – «Välfärdens verkliga utmaningar». Foreningen har om lag 2 000 medlemsforetak med over 100 000 årsverk.

I sitt manifest går foreningen bl.a. til angrep på at velferdsdebatten de seneste årene har dreid seg om gevinsttak i stedet for de virkelige utfordringene. Pseudospørsmål som driftsformer og hvorledes man best begrenser lønnsomme foretak, har effektivt kvalt de uendelig de uendelig mye viktigere spørsmålene.  Oppfordringen til valgkampen er derfor å droppe planene om gevinsttak og andre skadelige begrensninger for helse- og omsorgssektoren.

Undersøkelse

I en undersøkelse som Vårdföretagarna for øvrig har latt gjennomføre, er 4500 kommunalpolitikere spurt om de tror at forslaget om gevinstbegrensning vil øke tilbudet av velferdstjenester. Når det gjelder partiene bak forslaget om gevinsttak, svarer 14 % av de sosialdemokratiske at de tror forslaget vil gi mer velferd. Året før svarte 21% av dem det samme. I Vänsterpartiet er det 24% som nå tror på positiv effekt for velferden av gevinsttak-forslaget – mot 31% i 2017.

Å stimulere til kvalitetskonkurranse er viktig, skriver Vårdföretagarna i sitt manifest. Enhetlige kvalitetsmål og velfungerende kvalitetsyting fører til en effektivisering av helsevesenet. Den som gjør rett fra begynnelsen sparer ikke bare pasienter eller bruker for problemer, men senker samtidig kostandene for virksomheten selv.

Oppmuntres, ikke hindres

Anskaffelser av velferdstjenester bør utformes slik at de oppmuntrer til fleksibilitet og nytenkning. Evaluering av anskaffelser skal rette oppmerksomheten på resultatet, ikke formene, for å gi rom for nye løsninger og innovasjoner og ikke låse seg inn i gamle arbeidsmåter, heter det. Dette er en utvikling som bør støttes, ikke hindres.

Alle landsting (fylkeskommuner) og kommuner bør ha system for strukturert dialog med leverandørene av helse- og omsorgstjenester. De private leverandørenes kompetanse bør trekkes inn i bestillerarbeidet, mener Vårdföretagarna.

Lov om valgfrihet

I Sverige er det en egen lov, loven om valgfrihet, som anskaffelser av helse- og velferdstjenester. Utgangspunktet er en konkurranse på kvalitet, i det pris er fastsatt på forhånd. Da denne loven kom, fikk brukere av tjenestene mer makt, i og med at man velge bort en tilbyder som man ikke ønsker å bruke. Hele 91%, viser en undersøkelse, er enig i det.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelser av velferdstjenester bør oppmuntre til nytenkning"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.