Doktorgrad: Mye positivt ved OPS, men verdien av privatfinansiering er mindre klar

Anbud365: Doktorgrad Mye positivt ved OPS, men verdien av privatfinansiering er mindre klarEspen Solheim-Kile disputerte nylig for ph.d.-graden med avhandlingen «Incentives and goal alignment in Public-Private Partnerships”. Han har fulgt doktorgradsprogrammet ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder. Til daglig er han leder for prosjektvalg og prosjektutvikling i Kruse Smith.

Skriv ut artikkelen

Samarbeid mellom offentlige og private i utbyggingsprosjekter (OPS) har mange positive sider, men verdien av den omdiskuterte private finansieringen er mindre klar. Dette er blant resultatene i Espen Solheim-Kiles doktorgradsavhandling som han nylig forsvarte. OPS-modellene som benyttes i de fleste norske byggeprosjekt bygger på feil forutsetninger og gir dermed ikke ønsket effekt verken for byggherre eller utøver, konstaterer han.

Solheim-Kile er nærings-ph.d – med felles finansiering av doktorgradsarbeidet fra Norges forskningsråd og arbeidsgiveren Kruse Smith.  Hver gang det offentlige skal anskaffe nye bygninger eller infrastruktur må de samarbeide med privat sektor. Det brukes betydelige offentlige midler på disse prosjektene, og det er derfor viktig at de oppnår ønsket resultat.

Felles måloppnåelse

I sin doktorgrad forsøker Solheim-Kile å identifisere hva som bidrar til at offentlig og privat sektor oppnår felles mål i slike prosjekter. Han har studert en modell for prosjektgjennomføring: Offentlig-Privat Samarbeid (OPS). Denne formen gir et større ansvar til privat sektor, som typisk vil både finansiere, bygge og drifte bygget eller veien etter det er klar til bruk.

Den norske OPS-modellen er hentet fra England, hvor utgangpunktet var en klar begrensning i tilgjengelig offentlig finansiering og hvor i stedet privat finansiering benyttes for å realisere offentlige prosjekter.

Vi har ikke den samme knappheten på offentlig kapital i Norge, og dermed heller ikke like mye behov for denne private finansieringen. I tillegg er OPS-løsningen slik den fungerer i dag lite gunstig for utbygger. Det tar lang tid å få tilbakebetalt for arbeidet, og det begrenser utbyggeres handlingsrom inn mot nye prosjekter, ifølge Solheim-Kile.

Underkommuniserte positive sider

Avhandlingen peker på flere positive aspekter ved OPS som et verktøy for felles mål.

Overraskende nok er mange av disse elementene ofte underkommunisert. For å forstå hva som bidrar til felles mål er det viktig å tenke mye bredere enn bare økonomiske insentiver, heter det.

Verdien av tillit mellom aktørene, tidlig involvering av alle parter, samt motivasjonen på individnivå som følge av interessante oppgaver har alle effekt. Av de økonomiske insentivene er det tydelig at vissheten om et driftsansvar er sentralt. Men verdien av privat finansiering, et av de mest sentrale og samtidig mest kontroversielle aspektene ved denne modellen, er mye mindre klar. Solheim-Kile peker på flere negative sider ved dette, slik som økt risiko-aversjon, høyere kompleksitet og kostbar kapital.  

Bidrar til mer faglighet og bredere perspektiv

Forskningen kan hjelpe offentlig sektor i møte med privat sektor når større utbygninger skal gjøres. OPS har vært en svært politikk-drevet modell, og han håper denne forskningen kan bidra til mer faglighet rundt valg av gjennomføringsmodell for offentlige prosjekter. Valget bør ikke være basert på om man er på høyre- eller venstresiden av politikken, men hva som gir det beste resultatet.

Bli den første til å kommentere på "Doktorgrad: Mye positivt ved OPS, men verdien av privatfinansiering er mindre klar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.