Satser på utdanningstilbud innenfor anskaffelser, tross lite politisk vilje å spore

Anbud365: Satser på utdanningstilbud innenfor anskaffelser, tross lite politisk vilje å spore- Vi som er interessert i innkjøp og anskaffelser har en felles formidlingsjobb å gjøre. Vi må gjøre de som skal velge studier og er på vei inn i arbeidsmarkedet oppmerksomme på viktigheten og mulighetene innen offentlige anskaffelser, sier Marius Langseth til Anbud365. Langseth er sentral både i Anskaffelsesakademiet og på Høyskolen Kristiania når det gjelder å få frem studietilbud innen offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Nettbasert årsenhet i bærekraftig innkjøp, en kommende nettbasert innkjøpsbachelor, og i gang med å utvikle emner innen innkjøp på masternivå. Det er noe av det Høyskolen Kristiania kan tilby de som ønsker å satse på utdanning innenfor offentlige anskaffelser, forteller primus motor for disse tilbudene ved høyskolen, Marius Langseth. Han leder for tiden også Anskaffelsesakademiet og konstaterer at det for øvrig er mye snakk om kompetanse i offentlige anskaffelser, men lite politisk vilje til å satse på forskning og utdanning på området – som årlig tar hånd om 700 – 800 milliarder kroner. 

Marius Langseth er høyskolelektor og studieprogramleder for Bachelor i innkjøpsledelse ved Høyskolen Kristiania. Han er for tiden dessuten senterleder i Anskaffelsesakademiet, der DFØ, LO, Sykehusinnkjøp, Virke og NHO samt de akademiske partnere Høyskolen Kristiania, NTNU, NHH, UiB, HiM og Nord universitet er strategiske partnere.

Behovet for kompetanse i det offentlige innkjøpsmiljøene er vel kjent og påtrengende. Og i et intervju med Anbud 365 forleden gav to Bachelorstudenter, Eir Storrustløkken og Celina Midttun, uttrykk for bekymring for fremtiden for utdannelsestilbudene innenfor offentlige innkjøp. Anbud365 tok kontakt med Langseth for å høre status innenfor akademisk utdannelse når det gjelder innkjøpskompetanse.

Anbud365: Hva er Anskaffelsesakademiets syn på behovet for høyere utdanning i offentlige anskaffelser?

Langseth: Anskaffelsesakademiet anerkjenner klart behovet for spesialisert utdanning innen offentlige anskaffelser, gitt markedsutviklingen hvor strategiske anskaffelser blir stadig viktigere. Dette reflekterer en global trend hvor kompleksiteten i offentlige innkjøp krever dypere fagkunnskap og forståelse for innkjøpsfaget. For å møte denne utfordringen, har de akademiske partnerne i Anskaffelsesakademiet i fellesskap ulike typer utdanningstilbud på både bachelor og masternivå. Det er imidlertid fortsatt mangel på forskning og ett enhetlig utdanningstilbud som gir en egen grad innen offentlige anskaffelser.  

Anbud365: Er det initiativer på gang for å etablere, evt. opprettholde utdanningstilbud?

Langseth: Etablering og vedvarende drift av utdanningstilbud krever at det er studenter som er interessert i å studere offentlige anskaffelser. Utdanning som mye annet er avhengig av tilbud og etterspørsel. Så lenge det ikke er etterspørsel og studenter som er villige til å studere anskaffelser, er det vanskelig å opprettholde ett tilbud. En viktig faktor for å opprettholde ett tilbud er å sikre finansiering og politisk støtte. Anskaffelsesakademiet arbeider for å fremme disse initiativene gjennom dialog med politikere og andre for å understreke den økonomiske og sosiale verdien av slike utdanningsprogrammer. Anskaffelsesakademiet erfarer imidlertid at det er mye snakk om kompetanse i offentlige anskaffelser, men lite politisk vilje til å satse på forskning og utdanning innen offentlige anskaffelser.  

Anbud365: Fremtidige utdanningsplaner ved Høyskolen Kristiania?

Langseth: Ved Kristiania engasjerer vi oss aktivt i å kartlegge og utforme utdanningsprogrammer som svarer på fremtidens krav til innkjøpsfaget. Vi har hatt ett tilbud med en stedsbasert bachelorgrad, men med for liten interesse til å opprettholde tilbudet. Vi har i dag en nettbasert årsenhet i bærekraftig innkjøp. Fremover vil vi introdusere en nettbasert innkjøpsbachelor med samlinger, ett semester med innkjøpsemner som valgfag for studenter på tvers av disipliner og innkjøp som en spesialisering for studenter innen økonomi og ledelse. Videre er vi i prosess med å utvikle emner innen innkjøp på masternivå. Vi ser nødvendigheten av kontinuerlig å fornye vårt tilbud for å matche både fagfeltets utvikling og arbeidsmarkedets etterspørsel. Vi ser imidlertid at studenter som kommer fra videregående skole har begrenset kunnskap til de konkrete oppgavene som må løses i arbeidslivet. Jeg tenker derfor at vi som er interessert i innkjøp og anskaffelser har en felles formidlingsjobb å gjøre. Vi må gjøre de som skal velge studier og er på vei inn i arbeidsmarkedet oppmerksomme på viktigheten og mulighetene innen offentlige anskaffelser.  

1 kommentar på "Satser på utdanningstilbud innenfor anskaffelser, tross lite politisk vilje å spore"

  1. Einar Spurkeland | 7. april 2024 på 12:57 | Svar

    Anskaffelser henger sammen med innkjøp, bestilling og anbud. Jeg tror det er behov for et studium som fanger opp flere emner med innslag fra ulike sektorer, fag og rammebetingelser.
    Min bok Transportbestilleren (Fagbokforlaget) er rettet mot logistikk og transport. Tilsvarende litteratur finnes for andre sektorer.

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.