Fire av ti i svensk byggenæring dropper det offentliges anskaffelser

Anbud365: Fire av ti i svensk byggenæring dropper det offentliges anskaffelserFor å unngå at flere foretak lar være å komme med tilbud i offentlige anskaffelser lanserer Sverige-adm.dir. Johan Perander det finske selskapet Neste i en artikkel tre forbedringsområder.

Skriv ut artikkelen

For utydelige krav, for mye fokus på laveste pris og for dårlig oppfølging av kravene gjør at fire av ti svenske byggforetak rett og slett dropper offentlige anskaffelser. De reagerer også på at kriterier som gjelder bærekraft prioriteres bort for å få ned prisen. Dette viser svenske undersøkelser. Og et finsk drivstoffselsskap lanserer nå tre tiltak til forbedring, blant annet å premiere bærekraft-tiltak.

Det er i en artikkel på Aktuell Hållbarhet at den svenske toppsjefen for det finske drivstoff-selskapet Neste, Johan Perander, tar opp utfordringen for byggebransjen. Han viser til to undersøkelser.

Velger bort offentlige anskaffelser

Byggföretagen, som er medlem av Svenskt Näringsliv (søsterorganisasjon til NHO), har hatt en undersøkelse blant sine medlemsforetak. Den viste at 40% av de spurte aktivt velger bort offentlige anskaffelser, og det var to hovedårsaker til det: Dels utydelige krav, dels altfor stort fokus på pris.

Også Neste selv har hatt en undersøkelse i gang, gjennomført av Novus, et selskap som driver med slike undersøkelser. Det var en kvalitativ undersøkelse med utvalgte sjefer i byggebransjen, der svaret ble det samme som i Byggföretagens: Oftest er det laveste pris som vinner.

Bærekraft prioriteres bort

Men i Neste-undersøkelsen kom det også frem at kriterier som gjelder bærekraft prioriteres bort for å få ned prisen. I tillegg er det sviktende oppfølginger av om krav faktisk følges, hvilket ifølge byggsjefene kan føre til fusk.

For å unngå at flere foretak lar være å komme med tilbud i offentlige anskaffelser har Neste med Perander i spissen noen forbedringsområder:

  • Krav må bli tydeligere, slik at bærekraft-tilbud blir premiert. En av grunnene til at flere velger bort offentlige anskaffelser, er at kravene som stilles, blir for diffuse, heter det. Også nye, innovative anskaffelsesformer kan benyttes med tydeligere krav.
  • Offentlige oppdragsgivere må være beredt til å betale for bærekraft. I Oslo, skriver Perander, er det krav om at alle anskaffelser som skjer i kommunen skal være fossilfrie. Aktører som kan tilby slikt blir premiert og kan dermed konkurrere med bærekraft i stedet for pris alene.
  • Oppfølging av krav må bli transparente og konkrete. For å unnvike fusk med bærekrafts – og andre – anskaffelseskrav kreves det kontrollstrukturer og konkrete oppfølgingsmetoder.

Bli den første til å kommentere på "Fire av ti i svensk byggenæring dropper det offentliges anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.