Dansk analyse: Totaløkonomisk pris gir beste miljø- og samfunnsmessige resultat

Anbud365: Dansk analyse Totaløkonomisk pris gir beste miljø- og samfunnsmessige resultatAnbud365: Dansk analyse Totaløkonomisk pris gir beste miljø- og samfunnsmessige resultat

Skriv ut artikkelen

Konklusjonen i en dansk analyse er at det er mulig, etter regelverket (udbudsloven i Danmark), å gjennomføre en anskaffelse med bruk av TCO (totaløkonomisk pris) som tar med seg alle livssykluskostnadene, bl.a. samfunnets omkostninger som følge av eksterne påvirkninger av miljøet. Analysen viser dessuten at for stort sett alle produktområder vil en TCO-modell, som inkluderer verdifastsettelse av eksterne virkninger på miljø, gi den miljømessig og samfunnsøkonomisk beste løsningen.

Danske Miljøstyrlesen har gitt ut rapporten «Anbefalinger om brug af TCO (totaløkonomi) ved offentlige indkøb». Her analyseres nytten av å benytte TCO-beregninger i tildelingskriterier. TCO (Total Cost of Ownership) er de totale kostnadene ved en anskaffelse og inkluderer innkjøpsprisen og eierskapskostnader (forvaltning- drifts og vedlikeholdskostnader). Det kan være direkte kostnader som energibruk, servicekostnader og indirekte kostnader som egenandeler brukere må betale.

Produktene som er analysert, er bærbare pc-er, belysning, transport (biler), vaskemaskiner og oppvaskmaskiner. De er valgt, heter det, utfra innkjøpsvolum, klimamessig potensial, interesse fra innkjøpere, tilgjengelighet i markedet og input fra prosjektets følgegruppe.

En TCO-modell kan brukes

Konklusjonen er at det er mulig, etter regelverket (udbudsloven i Danmark), å gjennomføre en anskaffelse med bruk av TCO som tar med seg alle livssykluskostnadene, bl.a. samfunnets omkostninger som følge av eksterne påvirkninger av miljøet.

Analysen viser at for stort sett alle produktområder vil en TCO-modell, som inkluderer verdifastsettelse av eksterne virkninger på miljø, gi den miljømessig og samfunnsøkonomisk beste løsningen.

Verdifastsettelse miljø

Verdifastsettelse av den eksterne påvirkningen av miljøet kan bl.a. gjøres ved å sette en pris på CO2-utslipp, som er langt høyere enn kvoteprisen, fremgår det av rapporten. I analysen benyttet man en CO2-pris på ca. 5000 danske kroner pr. tonn. Den er satt med utgangspunkt i skadeomkostningene fra en studie foretatt av den tyske føderale miljømyndighet.

For produkter med kortere levetider, f.eks. bærbare pc-er, er forlengelse av levetiden avgjørende for å redusere utslipp av klimagasser med god totaløkonomi. Lengre produktlevetid behøver nødvendigvis ikke, heter det, medføre krav om lengre brukstider i den offentlige virksomheten. Det kan bare innebære at produktet blir benyttet i annen sammenheng før eller etter bruken i virksomheten, f.eks. ved kjøp av brukte pc-er og hvitevarer eller kjøp av nye produkter med tilbakekjøpsavtale etter endt bruk.

Sette minstekrav

Det kan også være mulig å sette et minstekrav til levetiden eller et tildelingskriterium for levetiden, dvs. hvor tilbudte produkter får høyere poeng ved lengre levetid. For øvrig betyr energiforbruket i bruksfasen en viktig rolle, ifølge rapporten, for mange produkter bør disse regnes med i en totaløkonomisk pris når produkter velges.

Bli den første til å kommentere på "Dansk analyse: Totaløkonomisk pris gir beste miljø- og samfunnsmessige resultat"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.