Kommune: Foreslått lærlingklausul kan true god nok lærling-opplæring

Anbud365: Kommune Foreslått lærlingklausul kan true god nok lærling-opplæringStord kommune, som er en stor kommune etter norsk målestokk, har egen lærlingklausul og melder sine erfaringer med den til Kunnskapsdepartementet. På bildet kommunens personal og organisasjonssjef, Siren Eldøy Hinderaker.

Skriv ut artikkelen

Stord kommune har et sju-prosentkrav om lærlinger i sine kontrakter og utfra erfaringer og meldinger fra det lokale markedet, gir de regjeringen noe å tenke på. Kunnskapsdepartementet har foreslått å innføre et ti-prosentkrav. Det er utfordringer, heter det i kommunens høringssvar: Ti-prosentkravet kan øke utfordringen med å fylle alle læremålene for lærlingene, og slik ikke gi de en tilstrekkelig god nok opplæring under læretiden.

Vestlandskommunen Stord har er bykommune og har i overkant av 19 000 innbyggere.

Kommunen griper fatt i forslaget om å innføre et krav om at minst 10 prosent og alltid en person, av de som deltar i arbeidet med å oppfylle kontrakten skal være en lærling, når det er et særlig behov for læreplasser i lærefaget. Dette gjør de i et høringssvar til Kunnskapsdepartementet.

Egne erfaringer

Kommunen har sin egen modell med 11 tiltak til bruk i kampen mot useriøse på leverandørmarkedet for bygg og anlegg, heter det. I fjor gjennomførte kommunen et møte med bransjen med tema Stordmodellen, seriøst arbeidsliv og innføring av klima- og miljøkrav i kommunens anskaffelser.

Stordmodellen har et krav om at minimum sju prosent av arbeidende timer i bygg- og anleggsfagene i alle ledd av kontrakten skal utføres av lærlinger. Unntak kan gis i fag der det er uråd å ansette lærlinger eller mindre bedrifter og enkeltmannsforetak.

Utfordringer

Aktørene på møtet mente at innføringen og etterlevelsen av Stordmodellen har fungert bra i kommunens prosjekter. Samtidig ble det trukket fram noen punkter som var opplevet som utfordrende, fremholde kommunen i sitt høringssvar:

Sju-prosentkravet med unntaksmulighetene kan gjøre det utfordrende å oppfylle kravet om lærlingtimer. Det er spesielt i to tilfeller dette kommer til uttrykk:

• Lærlinger i virksomheten skal ha variasjon i læretiden sin med flere områder som må dekkes innenfor lærlingetiden. Det er da ikke heldig å benytte lærlinger til repetisjonsarbeid på et større prosjekt bare for å fylle kravet. F.eks. er dette dersom en lærling holder på med gipsing i 3-4 måneder i strekk på grunn av at det er et stort bygg.

Flere samtidige prosjekter

• Dersom virksomheten har flere prosjekter i kommunen på samme tid, er det ikke mulig å ha lærlinger på alle prosjektene samtidig. Dermed konkluderer kommunen med at det å innføre forslaget om minimum 10% og alltid en lærling, kan øke utfordringen med å fylle alle læremålene for lærlingene, og slik ikke gi de en tilstrekkelig god nok opplæring under læretiden.

Bli den første til å kommentere på "Kommune: Foreslått lærlingklausul kan true god nok lærling-opplæring"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.