Krav om stadig mer ambisiøse klimakrav og innovative løsninger i statlige anskaffelser

Anbud365: Krav om stadig mer ambisiøse klimakrav og innovative løsninger i statlige anskaffelserStortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) – t.v. - spurte og kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup svarte om offentlige anbud og innovative løsninger i bygg og anlegg.

Skriv ut artikkelen

Statlige oppdragsgivere må stadig stille mer ambisiøse klimakrav og krav om innovative løsninger i offentlige anbud innenfor bygg og anlegg, ifølge kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.  Han la også vekt på at ved endringer av eksisterende bygningsmasse er demontering med sikte på å ta vare på byggevarene slik de er, og bruke materialene på nytt, et viktig område for innovasjon. Dessuten må offentlige byggherrer gå foran i å kreve fossilfrie og utslippsfrie teknologier på byggeplassene, slo statsråden fast.

Kommunal- og moderniseringsministeren svarte på et skriftlig spørsmål fra Stortinget, nærmere bestemt fra stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp). – Vil statsråden bidra til at offentlige anbud innenfor bygg og anlegg i større grad tar hensyn til innovative løsninger som bidrar til å kunne redusere CO2-utslipp og har mindre påvirkning på terrenget og miljøet hvor bygget/anlegget skal ligge, spurte Gjelsvik.

Statsråd Astrup tok utgangspunkt i arbeidet med innovative anskaffelser og reduksjon i CO2-utslipp i statlige byggeprosjekter som han hadde ansvaret for, i det alt vesentlige Statsbygg. Denne store statlige byggherren er gitt i oppdrag å fremme innovative løsninger innenfor byggsektoren. I sine anbud stiller Statsbygg konkrete krav om prosentvis reduksjon i klimafotavtrykk i byggeprosjekter, sammenlignet med ordinært utslippsnivå, både for nybygg og totalrehabiliteringer.

Fange opp forbedringer

– Jeg er, fremhold kommunal- og moderniseringsministeren, opptatt av at statlige oppdragsgivere stadig stiller mer ambisiøse klimakrav og krav om innovative løsninger i offentlige anbud innenfor bygg og anlegg. Oppdragsgiverne må fange opp forbedringer og nye produkter, og vurdere om man i tillegg til å stille krav til klimafotavtrykket til hele bygningen, også skal stille krav til spesifikke byggevareprodukter. En kombinasjon av disse virkemidlene vil kunne gi enda større trykk på innovasjonstakten, samtidig som vi beholder frihet for prosjektene til å fange opp de innovative løsningene.

Reduksjon i klimagassutslippene omfatter også andre faser av bygg- og anlegg enn byggefasen, minnet Astrup Gjelsvik om. Det er spesielt viktig for næringen å ta vare på eksisterende anlegg og bygninger ved å finne ny bruk, og gjenbruke eksisterende bygninger, i stedet for å bygge nytt. Ved endringer av eksisterende bygningsmasse, er demontering med sikte på å ta vare på byggevarene slik de er, og bruke materialene på nytt, et viktig område for innovasjon. Ombruk reduserer behovet for nyproduserte byggevarer og reduserer klimagassutslippene i byggevareindustrien.

Utslipp fra selve byggeplassen

Klimagassutslippene fra selve byggeplassen er også et viktig område for krav i kontraktene, ifølge statsråden i sitt svar til Stortinget. Statsbygg har flere prosjekter hvor selve byggeplassdriften er fossilfri. Flere arbeidsoperasjoner kan og bør utføres med elektrisk utstyr. Jevn etterspørsel etter utslippsfrie anleggsmaskiner og utstyr er viktig for å bidra til innovasjon i bransjen. Offentlige byggherrer må derfor gå foran i å kreve fossilfrie og utslippsfrie teknologier på byggeplassene.

Bli den første til å kommentere på "Krav om stadig mer ambisiøse klimakrav og innovative løsninger i statlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.