Politikerne grep inn: Nei til Namsos-kjøp fra okkupert område

Anbud365: Politikerne grep inn Nei til Namsos-kjøp fra okkupert områdeDet er satt en målsetting i anskaffelsesreglementet om at 10% av samlede timer i kontrakten skal utføres av lærling, fremgår det av kommunedirektør Jostein Grimstads redegjørelse til kommunestyret i Namsos kommune (foto: Ole Morten Melgård/Namsos kommune).

Skriv ut artikkelen

Det politiske flertallet i Namsos kommunestyre klippet til da behandlingen av revidert anskaffelsesreglement sto på dagsorden: Det skal ikke kjøpes fra okkupert område, krav om at bare entreprenører med tariffavtale kan ha innleid arbeidskraft, og betaling i hele kontraktskjeden skal gå via bank, både til virksomheter og til ansatte.

Namsos kommune brukte i 2020 i underkant av 500 mill. kroner på kjøp av ulike varer og tjenester. For kort tid siden ble forslag til nytt anskaffelsesreglement behandlet i kommunestyret. Her fant det politiske flertallet grunn til å legge til flere punkter i reglementet.

Blant annet ble det vedtatt at kommunen ikke skal kjøpe varer som er produsert på okkuperte områder. Vedtaket ble gjort med knappest mulig flertall, 21 mot 20 stemmer. I vedtaket er det ikke nevnt spesielle områder, men ifølge oppslag i Namdalsavis ble Israel nevnt flere ganger under debatten.

Miljøkriterium minimum 30%

I et annet vedtak heter det at dere det er relevant, bør det leges til grunn et miljøtildelingskriterium på minimum 30%. Flertallet besluttet også at kommunen må påse at det bare er entreprenører med tariffavtale som har innleie av arbeidskraft.

Å forhindre korrupsjon er viktig i kampen mot organisert kriminalitet, og nødvendig for å opprettholde tilliten til at Namsos kommunes anskaffelser skjer på en samfunnstjenlig måte, heter det i ytterligere et flertallsvedtak, og: Betaling i hele kontraktskjeden går via bank, både til virksomheter og til ansatte. Kommunen skal kunne kreve relevante skatteopplysninger fra alle firma i kontraktskjeden før kontraktsinngåelse og i kontraktsperioden.

Redusere skadelig klima- og miljøpåvirkning

I sin redegjørelse om reglementet overfor kommunestyret skriver kommunedirektøren bl.a. at gode anskaffelser vil bidra til å sikre en kostnadseffektiv drift, men er også et viktig verktøy for å ivareta mål knyttet til klima, miljø og samfunnsansvar. Det er i reglementet tydelig definert at kommunen skal innrette sin anskaffelsespraksis slik at den bidrar til å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger.

– Det er innarbeidet klare føringer til at bruk av lærlinger skal innarbeides i kommunenes kontrakter, og det er satt en målsetting om at 10% av samlede timer i kontrakten utføres av lærling, fremgår det av kommunedirektørens redegjørelse.

Bli den første til å kommentere på "Politikerne grep inn: Nei til Namsos-kjøp fra okkupert område"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.