På Anbud365-dagen 5. juni: Hvordan er det gått med 30%-vektingen av miljøkrav?

Anbud365: På Anbud365-dagen 5. juni: Hvordan er det gått med 30%-vektingen av miljøkrav?Fem måneder er gått - hvilke erfaringer har vi gjort oss med de nye klima- og miljøbestemmelsene i anskaffelsesregelverket? På Anbud365-dagen gir senioradvokat Malene Reinertsen og partner Torje Sunde fra Wikborg Rein sine svar og vurderinger (foto: Sten E. Eriksen/Wikborg Rein).

Skriv ut artikkelen

Når dørene åpnes for den sjette utgaven av Anbud365-dagen åpner 5. juni, er det gått fem måneder og noen dager siden de skjerpede reglene for klima- og miljøkrav trådte i kraft.  Av de drøyt 140 høringssvarene som kom inn, ville et massivt flertall vrake 30%-vektingskravet. Men hvordan har det gått? Svaret får du på Anbud365-dagen, der senioradvokat Malene Reinertsen og partner Torje Sunde fra Wikborg Rein skal ta for seg erfaringene så langt med de skjerpede reglene for miljø- og klimakrav.

Fra og med 1. januar 2024 trådte de nye klima- og miljøbestemmelsene i anskaffelsesregelverket i kraft. Disse bestemmelsene er nedfelt i anskaffelsesforskriften § 7-9, konsesjonskontraktforskriften § 7-6 og forsyningsforskriften § 7-9. Hovedregelen er at oppdragsgiver skal vekte klima- og miljøhensyn med minimum tretti posent, men det gjelder unntak for dette i ulike tilfeller.

I sitt foredrag på Anbud365-dagen vil Malene og Torje se nærmere på hvilke erfaringer vi har gjort oss fem måneder etterpå med de nye bestemmelsene.

Du kan melde deg på via denne lenken. 

Tid til mingling og «spør advokatene»

På programmet, som du kan finne på lenken over, står også tid for romslig pausetid «mellom slagene» til mingling. Eventuelt gripe fatt i en av de mange anskaffelses-advokatene som er til stede hele dagen på konferansen. Det ligger en eksklusiv mulighet som du bare får på Anbud365-dagen: Å få svar på dine juridiske anskaffelses-spørsmål uten at det koster deg noe ekstra!

Samme mulighet har vi også åpnet for de som følger Anbud365-dagen digitalt i form av et digitalt minglerom, nemlig å snakke med advokatene via Teams.

Øvrige hovedpunkter fra årets program:

Eksperter på offentlige anskaffelser fra fire av landets ledende advokatfirmaer tar for seg sentrale problemstillinger og gir praktiske tips og råd. Mange av dem og deres kompetanse er vel kjent for mange fra tallrike, populære Anbud365-seminarer. Disse programposten er klare nå:

  • Konkurs hos leverandør – hva nå? (Thommessen)
  • Sikkerhetshensyn i offentlige anskaffelser (SimonsenVogtWiig)
  • Hva kan oppdragsgiver stole på av opplysninger i tilbudet, og hva må kontrolleres? (Grette)

Og dessuten:

  • Professor Malin Arve, Norges Handelshøyskole (NHH): Grønne anskaffelser sett med en samfunnsøkonoms øyne

Malin er med i Anskaffelsesutvalget og har tidligere vært styreleder i Anskaffelsesakademiet, hvor hun fortsatt sitter i styret. Hun er dessuten en av forfatterne bak en rapport fra SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle): ‘Offentlig upphandling – i gränslandet mellan ekonomi och juridik’ I rapporten analyseres utfordringer ved offentlige anskaffelser fra et samfunnsøkonomisk perspektiv. På Anbud365-dagen griper hun spesielt fatt i grønne offentlige anskaffelser fra et økonomisk perspektiv. Kanskje kommer det også en overraskelse om en ny rapport som lanseres i dagene rundt Anbud365-dagen?

  • Seniorrådgiver Ellen Lange fra NKRF – kontroll og revisjon i kommunene: Hva gjør revisor – og hva finner de når det gjelder anskaffelser?

Neste år er det 30 år siden EØS-regelverket kom til landet. Ved siden av KOFA er revisjonsarbeidet i det offentlige den gode hjelper på vei til å bli bedre. Riksrevisjonen har jevnlig pekt på tallrike forbedringspunkter for statlige virksomheter. Men hva med kommunene? Der råder den politisk styrte kommunale revisjonen, en del av kommunenes apparat for å ha «orden i eget hus». Hvilke oppgaver har revisor når det gjelder anskaffelser – og hva finner de?

Seniorrådgiver Ellen Lange er sosiolog med drøyt 20 års erfaring fra kommunal sektor, hovedsakelig forvaltningsrevisjon. NKRF er en faglig interesseorganisasjon for kommunal revisjon og kontrollutvalgssekretariater.

  • Prosjektleder Malin Elisabeth Tvedt Hogstad i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ): Dette er resultatene fra årets store anskaffelsesundersøkelse!

I år har DFØ gjennomført sin store anskaffelsesundersøkelse, som gjøres annethvert år. På Anbud365-dagen får du de ferske resultatene! Undersøkelsen gir et bilde av hvordan offentlige anskaffelser organiseres og gjennomføres, og en oversikt over virksomhetenes kapasitet til å benytte kompetanse innenfor anskaffelsesfaget. Hvordan det står til med bl.a.  lederforankring, digitalisering, samfunnsansvar, miljø, prosess og om innovasjonspotensialet er blant temaene. Så er spørsmålet: Er det skjedd noe siden forrige undersøkelse?

Årets utgave av Anbud365-dagen er den 6. i rekken. Som i tidligere år er vi gjester hos Oslo kongressenter, og LO-media betjener for femte gang de påmeldte som velger å følge programmet digitalt.

På denne lenken finner du program og her kan du melde deg på

Bli den første til å kommentere på "På Anbud365-dagen 5. juni: Hvordan er det gått med 30%-vektingen av miljøkrav?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.